V Kataru začala mírová jednání afghánské vlády a Tálibánu

V Kataru dnes začala dlouho očekávaná mírová jednání představitelů afghánské vlády a radikálního hnutí Tálibán. Rozhovory mezi vládou v Kábulu a islamistickým povstaleckým hnutím jsou součástí dohody, již v únoru s radikální skupinou uzavřely Spojené státy. V úvodních prohlášeních šéfové obou jednajících stran potvrdili jako cíl zajištění mírového, stabilního Afghánistánu. Ten musí být podle politického šéfa Tálibánu nezávislý a mít islámský systém. Na úvod jednání promluvil americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který zdůraznil, že vláda i Tálibán jednají v zájmu příštích generací Afghánců.

Dosažení trvalého míru v Afghánistánu je možné, zdůraznil Pompeo, jednání ale budou podle něj vyžadovat mimořádně tvrdou práci a oběti, aby skončila úspěchem. Obě strany pak vyzval, aby se vzdaly násilí a korupce a směřovaly k míru a prosperitě. Volba budoucího politického systému je věcí samotných Afghánců, řekl Pompeo.

Šéf Vysoké rady pro národní usmíření Abdalláh Abdalláh řekl při zahajovací ceremonii v hotelu v katarské metropoli Dauhá, že při společném setkání budou moci afghánská vláda a povstalci z Tálibánu konečně dosáhnout mírové dohody a ukončit desetiletí konfliktu.

„Věřím, že pokud si navzájem podáme ruce a budeme čestně pracovat pro mír, současné pokračující strádání v zemi skončí,“ prohlásil Abdalláh. „Přišli jsme sem s dobrou vůlí a dobrým záměrem ukončit 40 let krveprolévání a dosáhnout trvalého míru v celé zemi.“ Ten podle něj otevře cestu k „návratu milionů našich uprchlíků žijících v bídě“.

Ministr zahraničí hostitelského Kataru řekl, že afghánská mírová dohoda by měla být postavena na principu „žádný vítěz, žádný poražený“. Katar podle něj nebude litovat žádných snah o podporu afghánských mírových jednání spolu s mezinárodním úsilím.

  Ukrajinská armáda je silnější než dřív, stále ji však trápí sovětská mentalita, hodnotí analytik Samus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com