Rozpočtový schodek USA za 11 měsíců činil tři biliony dolarů

Rozpočtový deficit Spojených států za prvních 11 měsíců fiskálního roku dosáhl rekordních tří bilionů dolarů (přes 67 bilionů Kč). Oznámilo to dnes americké ministerstvo financí. Nárůst schodku je důsledkem rozsáhlých vládních výdajů, které mají ekonomice pomoci překonat negativní dopady koronavirové krize.

Oznámený schodek je více než dvojnásobný ve srovnání s předchozím jedenáctiměsíčním rekordem 1,37 bilionu dolarů z roku 2009. Tehdy se americká vláda rozsáhlými výdaji snažila pomoci ekonomice vymanit z recese, kterou způsobila finanční krize, připomíná agentura AP.

Fiskální rok ve Spojených státech začíná v říjnu a končí v září. Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) minulý týden předpověděl, že rozpočtový deficit USA v celém tomto fiskálním roce kvůli koronavirové krizi dosáhne rekordních 3,3 bilionu dolarů, což odpovídá 16 procentům hrubého domácího produktu (HDP).

Letošní schodek by se měl podle prognózy CBO více než ztrojnásobit oproti předchozímu fiskálnímu roku a jeho poměr k HDP by měl být nejvyšší od roku 1945. Federální dluh USA se letos podle úřadu zvýší na 98 procent HDP ze 79 procent na konci loňského roku.

  MF podle plánu prodalo státní dluhopisy za 14 miliard korun

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com