Soud uznal Kotlebu vinným z extremistického deliktu, verdikt není pravomocný. Politik má obžalobu za vykonstruovanou

Soud ve slovenském Pezinku v pondělí uznal šéfa slovenské opoziční krajně pravicové strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu vinným z extremistického deliktu. Udělil mu trest čtyři roky a čtyři měsíce. Verdikt není pravomocný. V případě takového rozsudku přijde o poslanecký mandát.

Obžalobu Kotleba označil za vykonstruovanou. Řekl to ve své závěrečné řeči před soudem první instance v případu, ve kterém je stíhán v souvislosti s rozdáváním šeků, jež mají podle obžaloby extremistickou symboliku.

„Nikde v platné legislativě není napsáno, že byste se tím, že darujete rodině jakoukoliv částku zdaněných peněz, měli dopustit trestného činu,“ uvedl Kotleba.

Kotleba byl obžalován za to, že v roce 2017 na střední škole v Banské Bystrici předal před téměř čtyřmi sty pozvanými hosty třem rodinám finanční dar prostřednictvím symbolických šeků. Každý byl na částku 1488 eur (40 300 korun). Čísla 14 a 88 jsou podle vyšetřovatelů známá a používaná v extremistické symbolice.

Dar byl předán v den výročí válečného slovenského státu. Tehdejší Slovenská republika, ke které se Kotleba hlásí, byla úzce spjata s nacistickým Německem.

„Pokládám obžalobu a líčení proti mě za vykonstruované. Dochází k selektivnímu výběru důkazů,“ tvrdil Kotleba. Zmíněné předávání šeků označil za akci na pomoc chudým rodinám.

Obžalovaný během prvních téměř tří hodin své závěrečné řeči značnou část proslovu nevěnoval samotnému případu. Poté, co Kotleba odmítl ustoupit od čtení návrhů zákonů, které předložila jeho strana ve sněmovně, mu soudkyně uložila pořádkovou pokutu 500 eur (13 500 korun). Proti tomuto rozhodnutí politik podal stížnost.

Kotleba viní vyšetřovatele z účelového jednání

Kotleba již dříve během procesu řekl, že vyšetřovatel v případu účelově rozdělil sumu 1488 eur na dvě číslice 14 a 88 a že nezohlednil označení měny. Jeden z advokátů politika v závěrečné řeči zase například četl seznam běžně prodávaného zboží za cenu, která obsahuje obě zmíněné číslice. Soudkyně pak závěrečnou řeč obhájce ukončila, protože podle ní zcela vybočovala z projednávaného případu.

  Ruská média vyzdvihují slova Zemana o chybějících důkazech v kauze Vrbětice

Zmíněné číslo 14 podle prokuratury odkazuje na počet slov anglické věty pravicového teroristy Davida Lanea, která v překladu zní: „Musíme zajistit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí.“

Osmička má zastupovat osmé písmeno abecedy, kterým je H, a 88, tedy HH, se považuje za zkratku nacistického pozdravu Heil Hitler. Také předvolaný znalec u soudu dříve vypověděl, že číslice 14 se na extremistické scéně používá v rasistickém kontextu a u čísla 88 jde o zmíněný nacistický pozdrav.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3204502-ceka-se-rozsudek-nad-kotlebou-kvuli-sekum-politik-ma-obzalobu-z-extremismu-za

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com