Přehledně: Jaká pravidla od rána platí a co Česko čeká dál

Do práce, do obchodu pro to nejnutnější nebo na procházku do přírody. Začínají platit vládní opatření, které mají za cíl co nejvíce omezit setkávání lidí. Projděte si všechny podstatné informace.

Nová opatření začínají platit ve čtvrtek v šest hodin ráno a skončí nejdříve 3. listopadu ve 23 hodin a 59 minut. Lidé samozřejmě mohou nadále chodit nakupovat potraviny nebo drogérii, stejně tak zůstanou otevřené lékárny či například čerpací stanice.

Souhrn všech obchodů a služeb, které dostaly výjimku, najdete v tomto článku:

Proč je třeba přitvrdit

Cílem současných opatření je, podobně jako na jaře, smrsknout životy lidí v Česku jen na ty nejnutnější společenské aktivity. Proč se vláda rozhodla přitvrdit? Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vláda reagovala na dramatický nárůst.

„Ten nárůst je obrovský. A bohužel opatření, která jsme udělali v minulých týdnech, nezploštila křivku a vypadá to, že zatím nefungují,“ uvedl premiér. Podrobnější zdůvodnění si přečtěte zde:

Kdy se začne rozvolňovat

Oficiálně jsou opatření zatím vyhlášená do 3. listopadu. Následující dva týdny tvrdých opatření jsou ovšem vnímané jako minimální nutná doba, což lze vyčíst i z výroků ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO).

„Prognóza je taková, že pokud ta opatření budou dodržována, tak by se měla zlomit mezi druhým a třetím týdnem,“ řekl ministr Prymula během středeční tiskové konference. Vzápětí ale hovořil o „horizontu měsíce“, kdy by se mělo reprodukční číslo vrátit „na hodnoty, které jsou podstatně nižší“.

Jako jednu z podmínek postupného uvolňování pak uvedl pokles čísla R na hodnotu 0,8. Více zde:

Vrátí se děti 2. listopadu do škol?

Návrat nejmenších žáků začátkem listopadu do škol se komplikuje. Ministr zdravotnictví Roman Prymula v posledních dnech ujišťoval, že děti chodící od první do páté třídy po podzimních prázdninách opět zasednou do školních lavic. Na středeční tiskové konferenci připustil variantu, že do školy se vrátí jen žáci prvních a druhých tříd.

  Maláčová je pro vypnutí Antiviru, při rozvolnění neplánuje jeho prodlužování

Proč přijedou lékaři z USA

Česká republika požádala o pomoc v zahraničí. Příští týden by podle členů vlády mělo přiletět 28 amerických lékařů, kteří by pomáhali v polní nemocnici v Letňanech.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) přišla na české Ministerstvo obrany nabídka ze strany Národní gardy Texasu a Nebrasky, s nimiž má česká armáda podepsanou spolupráci.

Jak to bude s 28. říjnem

Ministr zdravotnictví Roman Prymula na vládní tiskové konferenci ve středu řekl, že bude s prezidentem republiky znovu jednat o slavnosti ke státnímu svátku 28. října, která je navzdory čím dál napjatější situaci s koronavirem stále plánována na příští týden na Hradě.

Na ceremoniálu by se měla předávat státní vyznamenání osobnostem, které prezident vybral, ministr zdravotnictví je jednou z nich.

Ve středu však ze slov Romana Prymuly vyplynulo, že akce se buď konat nebude, anebo se přinejmenším změní její dosud chystaný formát.

Jak je omezené shromažďování

Od čtvrtka platí také omezení práva na shromažďování. Namísto dosavadních pěti set účastníků je limit nastaven na stovku osob, a to ve skupinách po nejvýše dvaceti účastnících a při zachování rozestupů mezi skupinami účastníků alespoň dva metry.

Podle některých právníků ale nejde shromažďovací právo omezit, protože je zakotveno v základní listině práv a svobod a v ústavě. Více v článku:

Firmám půjde o přežití

Další nucené zavírání představuje pro malé a střední podnikatele velmi vážný problém. „Do té první vlny šla většina firem v plné síle, ale to, co se dělo v posledních měsících, pro ně znamenalo velké oslabení. Teď už opravdu v plné síle nejsou a řada firem bude hrát o přežití,“ hodnotí nová vládní opatření viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Jakou pomoc dostanou podnikatelé

Podle premiéra Andreje Babiše současně s opatřeními vláda přišla i s náhradou pro zasažené podnikatele. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček mluvil o kompenzacích pro živnostníky a vládní pomocí s placením nájemného.

  Ve volebním modelu pro ČT má Nerudová 27 %, Babiš a Pavel shodně 26,5 %

Na co mají podnikatelé nárok?

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rozcestnik-co-se-od-rana-meni-a-co-cesko-ceka-125446#dop_ab_variant=0&dop_req_id=18OoeereXCz-202010220534&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com