Všechny ženy z letadla musely na letišti v Kataru do naha. Prohlédli je, jestli nerodily

Velmi nepříjemný zážitek za sebou mají pasažérky letu QR908 společnosti Qatar Airways z Dauhá do Sydney. Před odletem musely všechny ženy vystoupit z letadla a podrobit se lékařskému vyšetření. V odletové hale bylo totiž na záchodech nalezeno novorozeně.

Letadlo mělo odletět z Kataru do Austrálie první říjnový pátek v půl deváté ráno. Ještě před odletem ale nabralo asi čtyřhodinové zpoždění, jehož důvod vyšel najevo později. Jak v pondělí informoval britský The Guardian, před odletem byl na záchodech objeven novorozenec bez matky.

Mezi 34 cestujícími bylo nejméně devět Australanek, které byly vyvedeny z letadla, aby podstoupily gynekologické vyšetření. V improvizované ordinaci zřízené v přistavených sanitkách lékař prohmatal ženám podbřišek, aby případně odhalil nedávný porod. Během vyšetření musely být ženy nahé, podle všeho neměly ani spodní prádlo.

Mluvčí australského ministerstva zahraničních věcí v pondělí uvedla, že australské úřady jsou nevyžádanou prohlídkou „hluboce znepokojeny”.

„Dostupné informace naznačují, že vyšetření probíhalo hrubě a urážlivě,” uvedla mimo jiné mluvčí. Doplnila, že celá událost se bude řešit diplomatickou cestou.

Sama ministryně zahraničních věcí Marise Payneová označila incident z katarského letiště za „odporný a hrubě znepokojující soubor událostí”.

„Je to něco, s čím jsem se v životě nesetkala. Katarské straně jsme dali jasně najevo, co si o tom myslíme,” uvedla Payneová.

Všechno oblečení dolů

Podle Wolfganga Babecka, který na palubě letadla cestoval, musely všechny ženy těsně před odletem odejít pryč. Po třech hodinách se vrátily a většina z nich byla „značně rozrušená”, nejméně jedna z nich dokonce brečela.

„Mluvily o tom, co se stalo. Popisovaly to jako odporné a nepřijatelné,” uvedl Babeck, který se přes Katar vracel do Austrálie z Německa, kde navštívil nemocného otce.

„Ochranka je odvedla z letadla někam do sklepa. Potom je vyšetřil gynekolog. Všechno si musely sundat,” doplnil Babeck.

  Šéf turecké diplomacie zopakoval výhrady k rozšíření NATO o Švédsko a Finsko
Chyběly informace

Osobní zkušenost popsala také jedna z žen, které byly z letadla vyvedeny. „Vedly nás útrobami letiště. Došly jsme na nějaké parkoviště nebo tak něco. Čekaly tam sanitky, do kterých nás postupně brali. Já jsem měla štěstí, protože když jsem vystoupila z řady, někdo si všiml, že mám šedivé vlasy a asi těžko budu matka toho dítěte,” uvedla šedesátnice Kim Millsová.

Ostatní ženy ale musely vyšetření podstoupit a Millsová potvrdila, že některé brečely. „Nejhorší bylo, že nám nejdříve vůbec nic neřekli. Celou dobu jsem si myslela, že to musí mít nějakou souvislost s koronavirem, když jsem viděla člověka v lékařském mundúru,” popsala Millsová, která doplnila, že důvod, proč musely vystoupit, netušil ani palubní personál, který byl rovněž vystrašený.

„Při vystupování se nám hlavní stevard omlouval. Sama jsem matka tří dcer a jsem opravdu ráda, že s námi žádná nebyla na palubě. Muselo to pro ty mladé být opravdu velmi nepříjemné,” dodala Australanka.

Společnost Qatar Airways prostřednictvím mluvčího uvedla, že nikdo z cestujících aerolinky nekontaktoval, a událost zatím odmítla podrobněji komentovat. „Okolnosti budeme teprve vyšetřovat s příslušnými úřady,” uvedla společnost.

Nalezené dítě je v pořádku a bylo svěřeno do péče sociálního úřadu. Jestli se nakonec našla jeho matka, není známo.

V Kataru je nelegální nemanželský sex, v sousedních Spojených arabských emirátech musí nemocnice nahlásit každou svobodnou matku, takže se ženy mnohdy raději rozhodnou porodit doma bez odborné asistence, doplnil The Guardian.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com