Vdova po Navalném obvinila z manželovy smrti prezidenta Putina

Vdova po ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném dnes obvinila z manželovy smrti ruského prezidenta Vladimira Putina. Ve videovzkazu uvedla, že chce pokračovat v práci svého muže a bojovat za svobodné Rusko. Uvedla, že Putin Navalného zabil, protože „ho nedokázal zlomit“, a přislíbila, že brzy společně s manželovými spolupracovníky promluví o konkrétní příčině, proč se ho šéf Kremlu rozhodl odstranit. Julija Navalná se dnes v Bruselu účastní zasedání unijních ministrů zahraničí.

Navalná uvedla, že chce žít ve svobodném Rusku a chce jej pomoci vybudovat. Dodala, že smrt jejího muže Alexeje jí zlomila srdce, nemůže se ale vzdát a musí pokračovat v jeho práci.

„Budu pokračovat v práci Alexeje Navalného. Pokračovat v práci za naši zemi a vyzývám vás, abyste stáli po mém boku,“ apelovala v emotivním videoprojevu Navalná. Rusy vyzvala, aby se nebáli a jednali.

„Jedině tak a nijak jinak se nemyslitelná oběť, kterou přinesl, nestane zbytečnou. Nebojím se a vy se také nebojte,“ zdůraznila.

Ruské úřady podle ní nyní skrývají tělo její manžela. Obvinila je, že čekají na to, až z jeho těla vyprchají stopy nervově paralytické látky novičok. Prohlásila také, že ví, proč nechal Putin Navalného zabít.

„Víme, proč konkrétně Putin Alexeje před třemi dny zabil. Brzy vám o tom řekneme,“ sdělila Navalná.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval režim prezidenta Vladimira Putina především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení. Minulý týden v pátek vězeňská služba uvedla, že 47letému politikovi se po procházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit.

V Rusku se v polovině března uskuteční prezidentské volby. Hlasování bude tentokrát poprvé třídenní, od 15. do 17. března. Všeobecně se očekává vítězství nynějšího prezidenta Putina, který by si tak měl zajistit setrvání v Kremlu až do roku 2030, pokud ovšem nyní jednasedmdesátiletý politik šestiletý mandát dokončí.
Berlín si předvolal ruského velvyslance kvůli smrti Navalného

  V centru Minsku se před sídlem vlády zapálil muž, motiv neznámý

Německé ministerstvo zahraničí si kvůli smrti Navalného předvolalo ruského velvyslance v Berlíně, uvedla dnes mluvčí německé vlády na pravidelné tiskové konferenci. Berlín žádá propuštění všech politických vězňů v Rusku, dodala mluvčí podle agentury AFP.

„Je šokující, že jsou v Rusku zatýkáni lidé při položení květin k uctění památky Alexeje Navalného,“ cituje mluvčí list Deutsche Welle.

Ke stejnému kroku přistoupila minulý týden Británie. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake ČTK sdělil, že ministr Jan Lipavský v tomto případě dává přednost celounijnímu postupu. Dnes v Bruselu šéf diplomacie uvedl, že Česko podporuje přijetí dalších sankcí vůči Rusku kvůli Navalného smrti.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com