Česko prožilo první noc zákazu vycházení, potvrzení z práce policie nežádá

V Česku od včerejška platí noční zákaz vycházení po 21. hodině. Policisté mohou lidi, kteří budou venku, kontrolovat, zda se na ně vztahují výjimky ze zákazu. Mimořádné hlídání ulic však policie neplánuje.

„Policie při kontrolách tohoto nařízení využije místních znalostí příslušníků. Metodické pokyny, jak to dělat, nebudeme vydávat. Bude záležet na individuálním přístupu příslušníka a konkrétní situaci,“ řekl včera Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. „Kontrolujeme dodržování všech opatření a toto je jedno z nich,“ doplnil.

Doklad je možné dodat zpětně

Stejně jako porušení jiných protiepidemických opatření mohou policisté a strážníci i nedodržení zákazu vycházení pokutovat na místě, případně věc předat správnímu orgánu.Jakýkoli dokument od zaměstnavatele urychlí a zjednoduší komunikaci, ale po lidech nechceme, aby něco takového u sebe nosili.

Výjimky z nočního zákazu vycházení se týkají jen cesty do práce nebo k lékaři, ochrany zdraví či majetku nebo výkonu povolání. Venčit psy lze jen do půl kilometru od domu. Lidé budou muset případně prokázat, proč z domova vyrazili. Doklad bude možné předložit i zpětně.

K tomu, aby měli lidé připravené například potvrzení od zaměstnavatele, však policie vyzývat nehodlá. „Jakýkoli dokument od zaměstnavatele urychlí a zjednoduší komunikaci, ale po lidech nechceme, aby něco takového u sebe nosili,“ řekl mluvčí.

V praxi podle něj policisté při znalostech místních reálií a na základě rozhovoru s dotyčným vyhodnotí, zda důvody pro výjimku ze zákazu splňuje.  Podobně se vyjádřila i mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová v rozhovoru pro server lidovky.cz.

„Strážníci vždy uvítají, pokud bude kontrolovaná osoba schopna doložit oprávněnost svého pobytu na místě, a to jakýmkoli způsobem. Samotnou hodnověrnost pak posoudí strážník na místě,“ uvedla policejní mluvčí.

Zdroj: https://www.novinky.cz

  Pražská MHD bude od pondělí končit denní provoz ve 22:00

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com