Útok ve Vídni spáchal zřejmě stoupenec IS, zabil čtyři lidi

Teroristický útok z pondělního večera v centru Vídně si vyžádal už čtvrtou oběť, informovala dnes agentura APA. V nemocnicích je podle ní po atentátu 17 zraněných, z toho stav šesti je vážný. Atentátník, jehož policie večer zastřelila, byl zřejmě stoupenec teroristické organizace Islámský stát (IS). Uvedl to dnes ráno rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. Útočníkovu identitu policie zná, ale kvůli vyšetřování ji zatím nezveřejnila. Mezi oběťmi nejsou čeští občané, ČTK to sdělil ministr zahraničí Petříček.

Policie ale dále pracuje s verzí, že pachatelů mohlo být více. Útočníci mohli být maximálně čtyři, řekl dnes mluvčí ministerstva vnitra na dotaz APA. Už v noci policie prohledala dům zastřeleného atentátníka. Podle APA provedla prohlídky i v domech z okolí útočníka a zadržela několik lidí.

Uzavřena je stále oblast v centru Vídně, kde se útok v pondělí kolem osmé večer stal. Nefunguje tam ani veřejná doprava, autobusy jsou odkloněny, tramvaje nezastavují na zastávkách blízko zóny. Policie vyzvala obyvatele, aby raději nevycházeli z domů a vyhnuli se centru.

Oběťmi útočníka se stali dva muži a dvě ženy. Ve vídeňských nemocnicích je podle APA 17 zraněných, z toho šest má vážná zranění. Kritický, ale stabilizovaný je také stav jednoho policisty.

Útok se stal ve čtvrti známé nočním životem, kde se také nachází židovská synagoga. Pozadí atentátu ale dál zůstává nejasné. Podle policie měl útočník u sebe automatickou zbraň, pistoli a mačetu a také atrapu pásu s výbušninami. Zneškodněn policisty byl ve 20:09 SEČ, uvedla dnes APA.

Preventivní opatření v souvislosti s útokem ve Vídni přijala i česká policie na hraničních přechodech s Rakouskem. Policisté také zvýšili dohled nad významnými židovskými objekty v České republice.

Kvůli atentátu má dnes v 9:00 hodin prostřednictvím videokonference jednat rakouská vláda, na zatím 11:30 posunul podle deníku Kurier projev k národu kancléř Sebastian Kurz.

Deníku Kurier napsal, že právě dnes dopoledne měl být před vídeňskou radnici postaven vánoční stromek. Akce byla kvůli atentátu zrušena.

  USA nevěří, že by Rusko kvůli Ukrajině použilo jaderné zbraně

Čeští politici odsuzují pondělní teroristický útok ve Vídni 

Čeští politici na sociálních sítích odsuzují pondělní večerní útok ve Vídni, při kterém pachatel zabil čtyři lidi a další zranil. Předseda Senátu Miloš Vystrčil na twitteru napsal, že proti terorismu je nutné se tvrdě postavit. Nutnost boje proti teroristům a tvrdého potrestání pachatelů zmínil i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Další politici zdůrazňují také boj proti příčinám terorismu. 

Vystrčil připomněl i útok z Nice z minulého týdne, při kterém u kostela zemřeli tři lidé. „Ano, covid-19 je nebezpečný, ale události v Nice a ve Vídni jsou útokem na samotné základy evropské civilizace,“ zdůraznil šéf Senátu.

Dodal, že nelze jen přihlížet. „Proti terorismu se musíme tvrdě postavit, musíme bojovat a trvale hájit svoji svobodu a hodnoty. Jinak je ztratíme,“ napsal. Šéf ODS Petr Fiala dodal, že s terorismem se nelze smířit. „Musíme ochránit občany a všemi prostředky bránit tomuto brutálnímu a odpornému násilí. Myslím na všechny oběti a jejich rodiny,“ uvedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí večer na sociálních sítích uvedl, že chce vyjádřit solidaritu všem lidem v Rakousku a kancléři Sebastianu Kurzovi. Metnar dnes popřál upřímnou soustrast pozůstalým po obětech útoku. „Proti terorismu je nutné bojovat a pachatele tvrdě potrestat,“ uvedl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš míní, že je nutné odstřihnout financování fundamentalistických imámů působících na území jiných států. „Důležitou roli hraje silná spolupráce evropských a mezinárodních bezpečnostních služeb. Díky jejich práci se ve veliké míře daří podobným neštěstím předcházet. Ale podstatná je i role demokratických zemí v regionech, kde konflikty živí militantní nálady,“ napsal. Proti teroru je třeba zakročit tvrdě, stejně tak je důležité efektivně řešit jeho příčiny, dodal.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že nenávist, násilí a šíření strachu nemají v Evropě místo. „Upřímnou soustrast pozůstalým obětí útoku ve Vídni a brzké zotavení zraněných,“ dodala. Předseda senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Drahoš (za STAN) uvedl, že útok ve Vídni je dalším z řady zbabělých činů proti základním hodnotám naší civilizace. „Útočit v době koronaviru, navíc v den Památky zesnulých, považuji za mimořádně ohavné. Takové zlo nesmí mít v Evropě místo!“ napsal.

  Putin a Si Ťin-pching se zúčastní summitu G20 na Bali, uvedl Widodo

Podle předsedy SPD Tomia Okamury útoky v Rakousku a Francii potvrdily „zrůdnost masové imigrace a islamizace“. „Hnutí SPD požaduje nemilosrdnou deportaci nelegálních imigrantů, nulovou toleranci ilegální imigrace a zákaz propagace islámské ideologie a islámského zahalování,“ napsal na twittteru.

Solidaritu s Rakouskem kvůli útoku vyjadřují z celého světa

Solidaritu Rakousku kvůli večernímu útoku ve Vídni vyjádřila mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová, prezidenti USA, Ruska a Francie Donald Trump, Vladimir Putin a Emmanuel Macron i další světoví politici. Zdůraznili také, že je nutné se spojit v boji proti islamistickému terorismu.

„V těchto těžkých hodinách, kdy se Vídeň stala cílem teroristického násilí, jsem v myšlenkách s tamními obyvateli a s bezpečnostními složkami, kteří se postavili nebezpečí. Soucítím s příbuznými obětí, zraněným přeji plné zotavení,“ uvedla Merkelová. „Islamistický teror je naším společným nepřítelem,“ dodala.

„Toto je naše Evropa. Naši nepřátelé musí vědět, s kým mají co do činění. Neustoupíme,“ komentoval útok francouzský prezident Macron, jehož země zažila v minulých týdnech několik teroristických útoků radikálních islamistů.

Atentát z centa Vídně odsoudili i americký prezident Trump a jeho rival v dnešních prezidentských volbách Joe Biden. „Tyto zlé útoky proti nevinným lidem musí skončit. USA stojí po boku Rakouska, Francie a celé Evropy v boji proti teroristům, včetně radikálních islamistických teroristů,“ reagoval Trump. „Musíme být všichni jednotní proti nenávisti a násilí,“ řekl k útoku podle agentury Reuters Biden.

Připravenost spolupracovat s Rakouskem v boji proti terorismu vyjádřil dnes i ruský prezident Vladimir Putin, který v telegramu rakouskému kancléři Sebastianu Kurzovi útok označil za „krutý a cynický zločin“.

Výraz „hluboký šok“ použil britský premiér Boris Johnson. „Myšlenky Británie jsou s lidem Rakouska – stojíme spolu v boji proti teroru,“ doplnil. Také německý ministr zahraničí Heiko Maas označil zprávy z Vídně za šokující. Podobně se vyjádřil i bavorský premiér Markus Söder, jehož spolková země s Rakouskem sousedí. „Jsme šokováni a zděšeni brutálním útokem ve Vídni,“ napsal Söder na twitteru.

  Protivládní demonstrace v Bratislavě a Košicích, přišly tisíce lidí

Útok odsoudil také generální tajemník OSN António Guterres. „Sleduji s velkým znepokojením násilný teroristický útok ve Vídni, ve městě, kde má OSN jedno ze svých sídel. Odsuzuji tyto útoky co nejdůrazněji a potvrzuji solidaritu OSN s lidmi a vládou Rakouska,“ uvedl.

„Evropa důrazně odsuzuje tento zbabělý čin, který jde proti životu a našim lidským hodnotám… Jsme s Rakouskem,“ komentoval situaci předseda Evropské rady Charles Michel. Také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyjádřila Rakousku solidaritu, útok ji „šokoval“, stejně jako šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella.

Podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa by měla „Evropa bít na poplach“ tváří v tvář „děsivé vlně terorismu, která kontinent ohrožuje“. „Musíme si uvědomit, že je ohrožena bezpečnost Evropy a tím i evropského životního stylu,“ napsal šéf maďarské diplomacie na facebooku.

Také italský premiér Giuseppe Conte útok odsoudil. „V našem společném evropském domě není místo pro nenávist a násilí,“ napsal na twitteru.

Pondělní útok ve Vídni odsoudilo ministerstvo zahraničí Saúdské Arábie, které rovněž vyjádřilo solidaritu s Rakouskem. Útok odsoudily i další muslimské země, mimo jiné Spojené arabské emiráty (SAE) či Katar.

Také sdružení muslimů v Itálii zdůraznilo solidaritu s Vídeňany. „Tento útok se dotýká i nás a našich hodnot jako evropských muslimů,“ citovala italskou obec muslimů (UCOII) agentura APA.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com