Čeští hokejisté nastoupí proti Švédům s Bartošákem v brance

S Patrikem Bartošákem v brance nastoupí čeští hokejisté do úvodního utkání turnaje Karjala proti Švédsku, který otevře i celou sérii Euro Hockey Tour v sezoně. Kapitánem týmu byl jmenován Tomáš Zohorna, nejstarší hráč současného výběru. Premiéra v reprezentačním A-mužstvu dnes čeká mladé útočníky Jana Myšáka a Michaela Špačka.

Sedmadvacetiletý Bartošák, který hájí branku finského celku Pelicans Lahti, ale v minulé sezoně oblékal dres švédského druholigového MODO Hockey, se objeví v brankovišti národního týmu poprvé od loňského mistrovství světa v Bratislavě. „Záda mu bude krýt Dominik Hrachovina,“ řekl dnes novinářům v on-line rozhovoru asistent hlavního trenéra Filipa Pešána Jaroslav Špaček.

Asistenty kapitána Tomáše Zohorny budou obránci Jakub Jeřábek a Filip Hronek. „Chtěli jsme to rozložit mezi ty starší hráče. K dispozici jsme měli i Kubu Jeřábka, ale zvolili jsme zkrátka Tomáše, který už má něco odehráno. Je to teď naše první volba, ale může se to na dalším turnaji třeba i změnit,“ vysvětlil Špaček.

„Tomáš měl z toho radost, ale je s tím spojená i nějaká zodpovědnost vůči týmu. Kapitán je takovou spojkou mezi mužstvem a realizačním týmem, ale myslím, že on je na to připravený a vypořádá se s tím dobře,“ doplnil bývalý vynikající obránce.

Zatímco Špaček na střídačce seniorské reprezentace již působil, Pešán a Martin Straka na ní při utkání budou poprvé. „Filip má odtrénováno mraky zápasů v Liberci i u reprezentace mladých, Martin si prošel v nějaké roli Plzní. Střídat budeme já a Filip, Martin bude takovým článkem mezi námi a bude dohlížet na hru soupeře a řídit přesilovky. Myslím, že nebude vůbec žádný problém,“ nastínil Špaček.

Vedle koučů a Myšáka s Michaelem Špačkem mohou v reprezentační premiéru doufat rovněž Jaromír Pytlík, který bude připravený na pozici třináctého útočníka, a jakožto sedmý obránce Šimon Kubíček. „Uvidíme, jestli Šimon naskočí. Chceme ale, aby si to osahal, nasál atmosféru a získal tu zkušenost. Bereme ho na střídačku pro případ, kdyby se něco stalo, abychom pak nehráli na pět obránců,“ uvedl Špaček.

  Hokejisté Pardubic vyhráli základní část extraligy

Utkání na ledě Hartwall Areny začne ve 13:30 SEČ, na programu je poté i duel mezi domácími Finy a Ruskem. V sobotu od 16:30 nastoupí Pešánův výběr proti Finsku a v neděli od 12:30 zakončí vystoupení na turnaji soubojem se sbornou.

Předpokládaná sestava ČR: Bartošák – Jeřábek, Galvas, Mozík, Klok, Hronek, Moravčík, Kubíček – H. Zohorna, T. Zohorna, Nestrašil – Lenc, O. Roman, Ordoš – Koblížek, M. Špaček, Smejkal – Myšák, Červený, Š. Stránský – Pytlík.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com