Správa začala přijímat žádosti o příspěvek pro OSVČ a malé firmy

Finanční správa dnes začala přijímat žádosti o příspěvek, tzv. kompenzační bonus, v souvislosti s novými vládními opatřeními. Týká se to osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), společníků malých společností s ručením omezeným i osobám pracujícím na dohodu o provedení práce nebo činnosti zasažených novými vládními opatřeními proti šíření koronaviru. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí.

Formulář žádosti je možné vyplnit online na internetových stránkách Finanční správy a následně jej podat na příslušný finanční úřad. To je možné e-mailem, poštou, prostřednictvím datové schránky nebo na podatelnách a ve sběrných boxech umístěných před finančními úřady.

Vedle přímo zasažených podnikatelů budou moci o bonus požádat i podnikatelé, kteří jsou na přímo zavřené obory nejméně z 80 procent navázáni, a to buďto dlouhodobým dodavatelsko-odběratelským vztahem, anebo je jejich činnost nerozlučně spjata s uzavřenou provozovnou.

Nárok na kompenzační bonus 500 korun denně bude náležet podnikatelům s činností podnikání v přímo omezených, případně zcela uzavřených oblastech ekonomiky, a to za každý den omezení v období od 5. října do 21. listopadu, tedy maximálně za 48 dní. Tato činnost musí být současně za rozhodné období měsíců června až září 2020 pro daného žadatele dominantním zdrojem obživy.

Program je rozdělen do dvou bonusových období. První období je od 5. října do 4. listopadu, druhé od 5. listopadu do 21. listopadu. Žádost je možné podávat až do dvou měsíců po skončení příslušného bonusového období, tedy až do druhé půlky ledna příštího roku. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

„Cílem programu je co nejméně byrokratická a rychlá pomoc zasaženým živnostníkům a malým eseróčkům v celkové výši až 24.000 korun čistého. V rámci jarního běhu jsme mezi podnikatele uvolnili přes 22 miliard a já pevně věřím, že Sněmovna návrh příští týden schválí a finanční správa tak bude moci znovu začít vyplácet,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

  Vláda podpořila zákon, který má umožnit podnikatelům předejít úpadku

Žádosti je možné podle MF podávat i přesto, že dosud nebyl dokončen legislativní proces a zákon nenabyl účinnosti. Finanční správa totiž v posledních týdnech dostávala velké množství vadných žádostí na neaktuálních formulářích.

„Finanční správa začne přijaté žádosti vyřizovat neprodleně poté, co bude dokončen legislativní proces. Aktuálně byl zákon vrácen Senátem do Poslanecké Sněmovny, kde se očekává jeho schválení v týdnu od 9. do 13. listopadu,“ uvedlo MF.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com