Negativní, nebo pozitivní? U desetiny testovaných může být chyba

Problémem testování na covid-19 není chybovost testů, ale odběrů, upozorňuje český výrobce testů Diana Biotechnologies z Vestce u Prahy. Její finanční ředitel a spoluzakladatel Martin Dienstbier byl hlavním hostem Magazínu Byznys.

Mezi nejčastěji používané testy na covid patří ty ze stěrů z nosohltanu. Běžně je využívají nemocnice, zdravotní ústavy i soukromé laboratoře. Mají ale riziko, o kterém se dnes velmi málo mluví, říká Martin Dienstbier. Tím rizikem je podle něj špatný odběr.

„Test z nosohltanu není jednoduchý zákrok. Není úplně jednoduché to odebrat, bývá tam poměrně velká chybovost. Až třeba deset procent odběrů může být provedeno špatně a pak dostáváte falešné negativity ne proto, že by nefungoval test, ale proto, že třeba byl špatně provedený odběr,“ vysvětlil Dienstbier.Česká firma momentálně zásobuje trh testy zhruba ze čtvrtiny. „Zatím jsme na kapacitě 300 tisíc testů měsíčně. Plánujeme ale navyšování výroby, rozjíždíme novou linku a tím bychom se dostali na 500 tisíc testů.

Kromě testů ze stěru z nosohltanu teď ve Vestci pracují i na testech ze slin. Na trh je chtějí uvést ještě v listopadu. Používají přitom stejnou metodu detekce, označovanou jako RT-PCR. Ta dokáže určit genetickou přítomnost viru ve vzorku.

A plánují také testy, které kromě nového typu koronaviru odhalí i jiné respirační viry, například chřipku.

„Už teď jsou naše testy tzv. multiplexové, detekují dva geny covidu, a stejně tak je poměrně jednoduché udělat test, který bude detekovat gen covidu i gen chřipky, případně gen jiných respiračních virů. Vzhledem k výrazným hygienickým opatřením se však domnívám, že letos bude chřipková epidemie díky tomu výrazně potlačena,“ míní Dienstbier.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

  Fanoušci West Hamu se po výhře v centru Prahy střetli s policisty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com