Bezpečnostní informační služba varuje ve výroční zprávě před čínskými a ruskými špiony

Zpravodajské služby Ruska a Číny jsou nejaktivnější v České republice. Toto je z výroční zprávy Bezpečnostní informační služby za rok 2019. Čínští agenti se v loňském roce pokusili hluboce ovlivnit český akademický obor a vytvořit si o zemi pozitivní obraz, zatímco ruští špioni se pokusili destabilizovat. BIS napsala, že v loňském roce čínské zpravodajské agentury používaly tradiční kanály jako diplomati, novináři a vědci, stejně jako moderní zpravodajské metody. Výroční zpráva zdůraznila: „Zajímají se o všechny oblasti a využívají otevřenost českého prostředí k poskytování investic od Číny.“ Podle kontrarozvědky se čínští zpravodajci v loňském roce také aktivně účastnili českého akademického pole.

Podle BIS jsou zájmy čínských zpravodajců zaměřeny na technická témata, armádu, bezpečnost, projekty infrastruktury, zdravotnictví, ekonomiku, životní prostředí a témata mezinárodní a domácí politiky.

Účinné omezení činnosti příslušníků ruských tajných služeb v Česku je podle BIS mimořádně obtížné kvůli dlouhodobě velkému rozdílu ve velikosti diplomatických misí ČR a Ruska v druhé zemi. Počty příslušníků ruských zpravodajských služeb s diplomatickým krytím zůstávají v ČR již několik let relativně stabilní, píše česká kontrarozvědka. BIS uvedla, že v předchozích letech registrovala snahu ruského ministerstva zahraničních věcí a civilní rozvědky ovládnout dění v ruskojazyčné komunitě v Česku, zejména skrz podporu prokremelské části diaspory.

BIS: Loni byly odhaleny i kyberútoky na zastupitelské úřady i MZV

BIS ve zpávě také uvedla, že v loňském roce byly odhaleny dva případy, kdy hackeři pronikli do sítě zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí. Při vyšetřování dřívějšího útoku na ministerstvo zahraničních věcí pak byl nalezen i malware připisovaný kyberšpionážní skupině spojované se státním aktérem. Kontrarozvědka před rokem uvedla, že v roce 2018 vyšetřovala napadení neutajované sítě ministerstva zahraničí pravděpodobně ruskými aktéry. „V průběhu roku byla odhalena pokračující kompromitace zmíněné sítě i malwarem připisovaným kyberšpionážní skupině jiného státního aktéra,“ stojí ve výroční zprávě v kapitole „ruské a čínské kyberšpionážní aktivity“. Kyberútoky státních aktérů se nevyhnuly ani zastupitelským úřadům ČR v zahraničí. „V roce 2019 byly odhaleny dva případy jejich kompromitace,“ uvádí BIS.

  O daru českých zbrojařů Ukrajině chce Černochová jednat na vládě v tomto týdnu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com