Trump poprvé po několika dnech vyšel na veřejnost, uctil veterány

Americký prezident Donald Trump dnes při příležitosti oslav Dne veteránů navštívil hrob neznámého vojína na národním hřbitově v Arlingtonu nedaleko Washingtonu. Ukázal se tak na veřejnosti poprvé od soboty, kdy americká média došla na základě projekcí k závěru, že prohrál v prezidentských volbách s demokratem Joem Bidenem. Ten dnes položil věnec u památníků Korejské války ve Filadelfii, napsala agentura AP.

Trump poměrně neobvykle neměl několik posledních dní ve svém veřejném kalendáři žádné oficiální akce. Podle AP byl kromě dvou výletů na golfové hřiště celou dobu v Bílém domě a už šest dní nepřišel s žádným oficiálním veřejným vystoupením. Každý den však na twitteru posílá naštvané a nepodložené příspěvky, v nichž tvrdí, že přišel o vítězství kvůli blíže neupřesněným volebním podvodům.

Prezidentův tým podal řadu žalob v některých klíčových státech. Některé z nich už soudy zamítly a právní experti tvrdí, že ani ty zbylé velmi pravděpodobně neohrozí Bidenovo předpokládané vítězství.

Trump však za poslední dny podnikl několik personálních změn ve své administrativě, když vyhodil šéfa Pentagonu a do několika vysokých postů na ministerstvu obrany dosadil svoje loajalisty.

Trumpem jmenovaná šéfka Správy obecných služeb (GSA) Emily Murphyová pak zřejmě kvůli prezidentově neochotě uznat porážku zatím neudělila formální souhlas se zahájením příprav na převzetí úřadu nově zvoleným prezidentem. Bidenův tým proto dosud nemá k dispozici finance určené na přípravy na převzetí moci, nemohl také začít s některými dalšími potřebnými kroky na ministerstvech. Biden jednání Trumpa a jeho přívrženců v úterý označil za ostudné.

Demokrat Biden dnes se svou manželkou Jill položil věnec u památníku Korejské války ve Filadelfii. Jeho syn Beau, který v roce 2015 podlehl rakovině mozku, byl majorem pensylvánské národní gardy a někdejší viceprezident často o jeho smrti mluvil v proslovech před volbami. Jill Bidenová se přitom podle agentury AP již z pozice druhé dámy za vlády Baracka Obamy zabývala problematikou rodin příslušníků armády a je proto pravděpodobné, že se této tématice bude věnovat také jako první dáma.

  Bezpilotní letoun Bayraktar TB2 zničil další ruskou loď, hlásí ukrajinská armáda

Biden měl kromě obřadu v plánu pouze soukromé schůzky se svým týmem pověřeným přípravami na převzetí úřadu.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com