Co koupit dětem na Mikuláše místo čokolády?

Tradice obdarovávání dětí na Mikuláše se v našich zemích datuje již od pradávna. Dnešní oslavy sv. Mikuláše už s těmi dřívějšími ale moc společného nemají. Podle původní legendy chodil svatý Mikuláš po domech a chudým rodičům dával peníze. Jak to souvisí s obdarováváním dětí? Pokud by rodiče neměli peníze a zadlužili se, museli by své děti v dávných dobách použít jako zástavu. A tím, že Mikuláš obdaroval rodiče, zachránil děti. Tyto kruté časy jsou naštěstí ta tam a dnes již Mikuláš s bílými vousy nosí především sladkosti. Těch si ale děti během adventu užijí víc než dost. Chcete dětem koupit něco jiného než čokoládové figurky? Tady jsou 4 originální tipy, se kterými doma určitě zabodujete! 

Tipy na mikulášské dárky pro děti:

1) Adventní kalendáře

Jak se adventní kalendář liší od čokoládových postaviček? Možná jste už viděli kalendáře, které se namísto z kakaových pochutin skládají z látkových pytlíčků nebo z ponožek, které jsou zavěšené na okně nebo třeba na ramínku. Do každého pytlíčku nebo ponožky můžete schovat malou pozornost, která dětem zpříjemní čekání na Štědrý den. Jestli to bude jídlo nebo jiné drobnosti, záleží čistě na vás. Adventní kalendáře různých druhů už dnes prodávají téměř všichni výrobci, od těch kosmetických až po producenty čajů. Takové kalendáře jsou ale spíše pro dospělé. Děti by mohl potěšit například kalendář z mini müsli tyčinek. Mini tyčinky jsou roztomilé a dobré. Tímto dárkem svým potomkům zároveň zajistíte zdravou a chutnou svačinku.

2) Ovoce, oříšky

Tradiční ovoce děti občas odmítají, ale zkoušeli jste někdy dětem dát ovoce ve tvaru zvířátek nebo hvězdiček? Vykrajovátka na ovoce koupíte snadno v domácích potřebách a nestojí moc. Dětem můžete ovoce takto vesele vykrájet a schovat jim ho do punčochy nebo do pytlíčku. Přidejte i kornout různých druhů oříšků. Uvidíte, že je změna mile potěší. A pokud byste chtěli přece jen přidat něco sladkého, přidejte do nadílky místo čokoládových figurek tabulku kvalitní hořké čokolády. Ta je velmi zdravá! A jestli přemýšlíte nad tím, jak ji do dětí dostat, tady je tip: čokoládu rozehřejte v hrnci s trochou mléka a namáčejte do ní vykrajované ovoce a oříšky z punčochy. Díky tomuto hravému dárku strávíte s dětmi na Mikuláše krásný večer plný zábavy. Zkuste to!

  Let MH17. Výročí útoku ruských ozbrojenců na civilní letadlo.

3) Kniha s vánočním příběhem

Tímto dárkem dětem opět věnujete i kus svého času. A to je ve výsledku to nejcennější. Vánoční kniha je krásný mikulášský dárek, který zpříjemní a zkrátí čekání na Ježíška. Vyberte knihu s delším obsahem, nebo kupte knížek víc. Každý večer pak můžete dětem přečíst jednu kapitolu. Uvidíte, jak se budou vaši potomci na společné čtení těšit. Čtení je navíc důležité pro správný rozvoj dětí, takže zabijete dvě mouchy jednou ranou.

4) Pomůcky na domácí tvoření

Vrátíme se k myšlence adventních kalendářů ve stylu ponožek nebo pytlíčků na každý den. Místo jídla ale vložte do každé ponožky korálku, šňůrku nebo jiné ozdoby. Každý den tak dítě najde věc, ze které si o Vánocích něco vyrobí. Pro holčičky se hodí třeba korálkový řetízek, pro chlapečky můžete schovat jednotlivé kousky lega, ze kterých pak společně postavíte hrad. Tvoření z lega určitě ocení i holčičky. A jestli děti nechcete napínat až do Štědrého dne, dejte všechny pomůcky na výrobu do mikulášské nadílky najednou a vytvořte z nich něco hned večer po obdarování. Domácí tvoření vás s dětmi sblíží a vytvoříte díky němu neobvyklého a nezapomenutelného Mikuláše! 

Autor: Bc. Barbora Uhlová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com