Lidé si připomínají 17. listopad, hromadné akce ale nebudou

Češi si v úterý připomínají výročí událostí spojených se 17. listopadem, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o 50 let později komunistická moc. Letošní podoba oslav bude kvůli pandemii jiná než v předchozích letech, oslavy nebudou organizované a z velké části se přesunou do on-line prostoru. Některé akce se však i přes omezení pohybu uskuteční v ulicích. Na bezpečnost tam dohlédne policie.

V Praze na Albertově bude možné položit svíčku, městem projdou také dvě desítky účastníků maskovaného průvodu Sametové posvícení.Řada politiků se chystá uctít Den boje za svobodu a demokracii na Národní třídě. Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl na Národní třídu přijít už během rána, během dopoledne pak přijdou také vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nebo zástupci opoziční stran. Prezident Miloš Zeman věnuje dění 17. listopadu 1989 především tichou vzpomínku.

Oslavy hlavně na webu Koncert pro budoucnost v uzavřeném areálu na Václavském náměstí bude tentokrát formou přímého přenosu bez přítomnosti veřejnosti.Bez posluchačů v hledišti se uskuteční také Koncert pro svobodu a demokracii České filharmonie, který bude od 20:15 přenášet ČT Art.On-line budou i oslavy Korzo národní, při kterých budou moci lidé sledovat vedle diskusí, koncertů a divadla i Modlitbu pro Martu, kterou z balkonu Národního divadla zazpívá Aneta Langerová. Před Novou budovou Národního muzea by měl být slavnostně odhalen pylon připomínající památku Jana Palacha.

Pietní akt pořádaný každoročně před Hlávkovou kolejí v Praze 2 se letos také nebude konat obvyklým způsobem. Symbolicky se ale budou pokládat květiny k pamětním deskám od 09:00 do 10:00.Květiny se obvykle pokládají také v Žitné ulici u pamětní desky obětí nacistických represí Jana Opletala a Václava Sedláčka.Udílení Cen Paměti národa bude bez laureátů cen a s předtočenými vstupy přenášenými Českou televizí. Společnost Post Bellum letos ocení pět osobností z Česka i Slovenska.Policie bude v Praze podle mluvčího Jana Daňka dohlížet na klidný průběh oznámených shromáždění a současně také na dodržování opatření proti šíření koronaviru. Mluvčí uvedl, že z dosavadních zjištění nevyplývá, že by akce měly být nějakým způsobem narušovány.Desítky budov se po setmění zahalí do barev české trikoloryVzpomínat se bude i v dalších městech republiky. Například v Českých Budějovicích zazní ze střechy radniční budovy hymna v podání orchestru opery Jihočeského divadla a rozezní se zvony na Černé věži. Hymnu bude možné slyšet i z balkonu Východočeského divadla Pardubice nebo terasy Mahenova divadla v Brně.V brněnských Kounicových kolejích, kde nacisté během druhé světové války popravovali zatčené nejen z řad vysokoškoláků a jejich učitelů, se vedení Masarykovy univerzity zúčastní komorního pietního aktu. Svíčky budou lidé zapalovat také v Karlových Varech nebo Hradci Králové, kde z nich má vzniknout „havlovské“ srdce.Desítky budov v zemi se pak po setmění zahalí do barev české trikolory. V Praze bude národními barvami nasvícena například Petřínská rozhledna, Žižkovská věž, Tančící dům, Pražský hrad nebo Rudolfinum.

  V Česku budou místy silné bouřky, riziko požáru už nikde nehrozí

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com