Hamáček: Rozvolnění není jisté

Autor: Karel ŠANDA

Otevřou obchody, restaurace i služby již v pondělí 30. listopadu? To ještě není podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) stoprocentně jasné. Statistiky koronaviru podle něho neklesají tak, jak by si vláda přála. V některých krajích dokonce dochází k nárůstu skóre v protiepidemickém systému PES.

„Není to tak, že bychom mohli jednoznačně říct, jak to celé bude. Nemůžeme nyní říct, že se bude rozvolňovat, na sto procent. Z toho, co jsme slyšeli, jsme spíše opatrní,“ uvedl po jednání Ústředního krizového štábu Hamáček s odkazem na data ministerstva zdravotnictví.

Podle něho se situace nevyvíjí ideálně. „Čísla neklesají tak, jak bychom si přáli. Situace není jednoznačná. V některých krajích dokonce dochází k mírnému navýšení skóre (v protiepidemickém systému – pozn. red.),“ dodal.Podle statistiky ministerstva zdravotnictví se v ČR skóre třetím dnem drží na 57 bodech, což odpovídá stupni tři. Nejnižší skóre je pak v Praze a v jejím okolí, dále v Plzni, Olomouci nebo v Brně. Nejhorší je naopak v okresech Rakovník a Benešov.Rozhodnou další dnyVláda by o rozvolnění ze čtvrtého na třetí stupeň v systému PES měla rozhodnout v neděli. „Klíčová pro (rozvolnění) budou data za další dny v týdnu,“ upřesnil ministr vnitra s prosbou, aby lidé dále dodržovali opatření.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) ještě v pondělí Novinkám řekl, že se vše vyvíjí dobře a vláda se připravuje na další uvolnění od pondělí 30. listopadu. „Jde o několik posledních dnů,“ napsal v SMS. O dalším rozvolnění na konci listopadu mluvil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).„Já ale nejsem po včerejších číslech takový optimista jako někteří kolegové,” reagoval na rozpor Hamáček. Za úterý přibylo totiž v Česku 5854 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o 1608 infikovaných více než před týdnem ve stejný den.Na třetím stupni by se měly za přísných epidemiologických opatřeních otevřít všechny obchody, restaurace i služby. Skončil by také zákaz vycházení či zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

  Vlevo dole: Pokus o bakalářskou podpásovku v Lánech nevyšel

Zdroj: https://www.novinky.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com