Kvůli sporům na Brněnsku zemřelo dítě, otce soudí pro vraždu

businessinfo.cz

Krajský soud v Brně se dnes začal zabývat případem úmrtí měsíčního dítěte, které zemřelo po konfliktu mezi partnery po pádu na zem v Pohořelicích na Brněnsku. Státní zástupce viní z úmrtí otce dítěte, muži za vraždu s rozmyslem hrozí až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Jednání soudu je neveřejné, vypovídají svědci.

Událost se stala ve druhé polovině ledna. Policie případ původně vyšetřovala jako usmrcení z nedbalosti, muž ve věku kolem pětatřiceti let je obžalovaný z vraždy a dlouhodobého týrání. Některá média tehdy uvedla, že dítě zemřelo po pádu z prvního patra.

„Podstatou věci je usmrcení dítěte, které mělo jeden měsíc, při vzájemném konfliktu mezi partnery a dalšími členy rodiny. Další skutek je spatřován v týrání družky pana obviněného. Dítě zemřelo pádem na tvrdou podložku,“ řekl novinářům před zahájením hlavního líčení žalobce Milan Richter.

Dodal, že v hádce mezi partnery šlo o obavu, kdo bude dítě vychovávat, kdo je bude mít u sebe. Podle obžaloby otec dítě upustil úmyslně. „To je ale to, co bude předmětem dokazování a asi největšího sporu, jestli k tomu upuštění došlo úmyslně, ať už formou přímého nebo eventuálního úmyslu anebo jestli to bylo jenom nedbalostně,“ uvedl státní zástupce.

Předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová veřejnost z jednání vyloučila. Muž je ve vazbě, k soudu jej přivedla eskorta. Hlavní líčení by ještě dnes končit nemělo, další termín je vypsán na 8. prosince.

Událost se stala v neděli 26. ledna večer. Mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová následující den ČTK řekla, že záchranáři předávali dítě v kritickém stavu do nemocnice. Policie pak potvrdila úmrtí.

Muži hrozí za vraždu s rozmyslem až 20 let vězení, případně výjimečný trest, jímž může být v krajním případě i doživotí. Doživotní trest se ale ukládá jen ve výjimečných případech. Krajský soud v Brně trest doživotí naposledy uložil v červenci 2016 Kevinu Dahlgrenovi, který zavraždil čtyři lidi. Druhý nejvyšší je třicetiletý trest, i ten se ukládá výjimečně. Krajský soud naposledy letos v červnu poslal na 30 let do vězení Antonína Štauberta za dvojnásobnou vraždu v Břeclavi.

  Rok před volbou prezidenta se mluví o třech desítkách kandidátů

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com