Čeští vojáci v Polsku loni vycvičili téměř 1000 Ukrajinců, výcvik pokračuje

Čeští ženisté, chemici, zdravotníci a odstřelovači vycvičili za loňský rok v Polsku téměř 1000 ukrajinských vojáků. V asistenční misi Evropské unie na podporu Ukrajiny EUMAM UA budou čeští vojáci působit i letos, Česko do Polska v lednu vyslalo druhou rotaci instruktorů. Armáda o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Loni na podzim vláda schválila navýšení počtu instruktorů z 55 na 70, jejich úkolem je odborná pomoc, výcvik a školení vojáků, ale také vytváření prostoru pro výměnu zkušeností.

Jádro druhé rotace mobilních výcvikových týmů tvoří vojáci 43. výsadkového pluku v Chrudimi, doplněné o specialisty na ochranu proti zbraním hromadného ničení ze 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci a ženisté ze 153. ženijního praporu v Olomouci. Součástí uskupení jsou také tlumočníci. Dosavadního velitele Pavla Kince vystřídal Ondřej Kučera.

„Naším úkolem bude nadále poskytovat odbornou pomoc, výcvik a školení ukrajinským vojákům. Pomůžeme tak zvyšovat jejich vojenské dovednosti a schopnosti rychle a flexibilně reagovat na různé bezpečnostní výzvy. To zahrnuje nejen samotný výcvik, ale také vytváření prostoru pro výměnu zkušeností a znalostí,“ uvedl Kučera. Sdílení zkušeností přímo z válečného konfliktu pomáhá podle armády aktualizovat operační postupy v případě reálného konfliktu, cvičení přispívají také k vytvoření udržitelných řešení, prevenci budoucích konfliktů a posílení globální spolupráce ve prospěch míru a bezpečnosti v Evropě.

České mobilní týmy tráví v Polsku vždy přibližně měsíc, pak se vrací do ČR k obnově sil, ošetření techniky a materiálu a k běžným úkolům ve svých útvarech. Následně opět odjíždí cvičit další skupiny ukrajinských vojáků. Ukrajinci v Polsku intenzivně cvičí pět týdnů. „První čtyři týdny byly věnované samotnému výcviku a poslední týden byl zaměřen na závěrečné cvičení k ověření získaných dovedností na úrovni sladěnosti rot,“ uvedl Kinc.

Loni na podzim vláda schválila navýšení dosavadního počtu instruktorů v misi z 55 na 70. „Navýšení vyplývá především z potřeby nasazení vyššího počtu tlumočníků, specialistů ve vybraných výcvikových týmech a vojáků zabezpečujících logistickou podporu mobilních týmů při výcviku mimo území ČR,“ uvedla armáda.

  Budoucí vláda je proti povinnému očkování některých věkových skupin

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com