Írán žádá RB OSN, aby odsoudila vraždu jaderného fyzika

Reuters

Írán vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby odsoudila vraždu prominentního íránského jaderného fyzika Mohsena Fachrízádeha a aby podnikla kroky proti pachatelům. Íránský prezident Hasan Ruhání dnes z činu obvinil Spojené státy a Izrael. Íránský vyslanec u OSN upozornil, že Teherán si vyhrazuje právo podniknout „veškerá nezbytná opatření“. Generální tajemník OSN António Guterres podle svého mluvčího vyzval ke zdrženlivosti a zdůraznil potřebu vyhnout se krokům, které by vedly k eskalaci napětí v regionu, informovala agentura Reuters.

„Bezohledné ruce globální arogance, jejímž žoldákem je uzurpátorský sionistický režim, jsou potřísněny krví syna tohoto národa,“ uvedl Rúhání v prohlášení, které zveřejnil jeho úřad. Íránští politici výraz „globální arogance“ používají pro Spojené státy a termín „uzurpátorský sionistický režim“ pro Izrael.

Fachrízádeh měl podle západních tajných služeb na starosti tajný íránský jaderný program. Rúhání ho označil za „mučedníka“ a zdůraznil, že jeho smrt nezastaví úspěchy Teheránu.

Íránský vyslanec u OSN uvedl, že existují „vážné známky“ toho, že za vraždu je zodpovědný Izrael. „Írán si vyhrazuje právo podniknout veškerá nezbytná opatření k ochraně svých lidí a k zabezpečení svých zájmů,“ napsal podle Reuters v dopisu pro Guterrese a Radu bezpečnosti OSN. Varoval rovněž před jakýmikoli nezodpovědnými kroky ze strany Spojených států a Izraele vůči Íránu, a to „zejména během zbývajícího období současné administrativy USA“.

Fachrízádeh podlehl v nemocnici zraněním, která utrpěl při pátečním útoku nedaleko Teheránu. Západní zdroje Fachrízádeha označují za šéfa íránského programu jaderných zbraní. Útok na auto s Fachrízádehem a jeho ochrankou se odehrál ve městě Ábsard východně od Teheránu. Svědci nejprve slyšeli výbuch a pak střelbu. Kromě Fachrízádeha byli zraněni i jeho strážci.

Smrt Fachrízádeha by mohla vyvolat konfrontaci mezi Íránem a jeho protivníky v posledních týdnech vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa, napsala agentura Reuters. Zároveň může zkomplikovat jakékoli úsilí nově zvoleného prezidenta Joea Bidena o zmírňování amerických sankcí proti Íránu, které zahájil už Barack Obama.

  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přicestoval do Berlína

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com