Rozmístění tureckých vojsk na území Ázerbájdžánu neohrožuje zájmy Ruska – ázerbájdžánský novinář

Známý ázerbájdžánský novinář, šéfredaktor mediální skupiny Yenikag Agil Alesger v rozhovoru řekl tiskové agentuře TheLondonpost. o poválečném období v Karabachu, vstupu ruských mírových sil do zóny konfliktu a rozhodnutí Turecka vyslat své jednotky do Ázerbájdžánu.

Proces okupace Náhorního Karabachu a jeho rozsáhlých území trvá téměř 30 let. Arménské ozbrojené síly za posledních 30 let za aktivní pomoci zbytku sovětské armády a výzbroje obsadily 20% území nezávislého Ázerbájdžánu. Po téměř 30 let, zatímco probíhala nesmyslná jednání o urovnání karabachského konfliktu, nepřítel na okupovaných územích zesílil a proměnil Karabach v téměř nejmilitarizovanější zónu na světě a ázerbájdžánská armáda provedla bleskovou vojenskou operaci v obtížném terénu a geografii s nejmilitarizovanější zónou. .

Na otázku tazatele, kdo je vítězem této války, novinář bez váhání odpověděl: „Není pochyb o tom, že Ázerbajdžán válku vyhrál. To je jasné. Pro naši slavnou armádu to bylo skvělé vítězství. Porazili jsme nepřátelskou armádu a donutili jsme ji vzdát se a podepsat mírovou smlouvu za našich podmínek. “

Agil Alesger zase zmínil zahraniční účastníky konfliktu, zejména Rusko, jako jeden z klíčových států v regionu, který byl vždy součástí konfliktu v Karabachu. Rusko je jedním ze spolupředsedů Minské skupiny OBSE, která má velmi úzké vazby na strany konfliktu. Kromě toho v posledních letech Moskva aktivně spolupracuje s téměř jediným spojencem Ázerbájdžánu v Turecku na mnoha otázkách a konfliktních situacích. Spolupráce mezi Moskvou a Ankarou každým rokem roste a tyto země spojují své síly při řešení zásadních problémů, konfliktů a konfrontací po celém světě. Obě země odvedly skvělou práci při nastolení míru v Karabachu a díky rozumné politice a vzájemnému porozumění mezi elitami Turecka a Ruska se arménské propagandě a západním patronům Arménie nepodařilo eskalovat válku v Karabachu.

Rusko a Turecko rychle našly společnou řeč a arménští okupanti si uvědomili, že není snadné vést sousední strany k jejich levné provokaci. Mise ruských mírových sil byla dohodnuta mezi Ázerbájdžánem a Ruskem, které dalo Moskvě mandát vstoupit do ruského vojenského kontingentu na území. Dohoda také vyhovovala arménské straně, která dokument podepsala.

  Ruští vojáci umírají nejen na frontě. Co je zabíjí?

Šéfredaktor Agil Alesger také zmínil turecké mírové síly – Turecko bylo vždy Ázerbajdžánu blízké ve všech otázkách, včetně konfliktu v Karabachu. Když vypukly nepřátelské akce, turecký stát, od prezidenta k ministrovi, prohlásil, že Turecko je připraveno poskytnout Ázerbajdžánu jakoukoli podporu, kterou může poskytnout potřebám země. Na žádost Ázerbájdžánu se Turecko zapojilo do procesu řešení konfliktu a rozhodlo se vyslat své jednotky do naší země. Armáda bratrské země Turecko, jako garant bezpečnosti Ázerbájdžánu a odstrašující prostředek v regionu. Turecký parlament schválil vyslání tureckých vojsk do Ázerbájdžánu. Na druhé straně ruská strana reagovala na rozhodnutí Turecka pozitivně a Putin osobně prohlásil, že volba spojenců je svrchovaným právem nezávislého Ázerbájdžánu a rozmístění tureckých vojsk v naší zemi neohrožuje zájmy Ruska.

Tento region vstupuje do zcela nového období svého života. Konec okupační politiky Arménie otevírá novou stránku pro celý region. Jeden z nejtěžších konfliktů na jižním Kavkaze je téměř vyřešen. Karabachská dohoda umožňuje dopravní spojení, otevírá přímou cestu do Nakhchivanu a odtud do Turecka. Obecně se jedná o velmi pozitivní procesy, které jsou předzvěstí ekonomického rozvoje a prosperity pro celý region.

Zdroj: http://en.icmal.az/agil-alesger-the-deployment-of-turkish-troops-on-the-territory-of-azerbaijan-doesnt-threaten-russias-interests/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com