V neděli přibylo 1113 případů covidu, opět více než před týdnem

irozhlas.cz

V neděli přibylo v Česku 1113 potvrzených případů koronaviru. Je to zhruba o 40 více o týden dříve. Denní nárůsty ve srovnání s předchozími týdny klesaly od konce října, trend se otočil ve čtvrtek. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES v neděli stouplo o sedm bodů na 64, což odpovídá přísnějšímu čtvrtému stupni pohotovosti. Jeho dnešní hodnotu ministerstvo kvůli víkendovým technickým problémům zveřejní až v 8:00.

Od březnového začátku epidemie odhalily laboratoře v Česku 546.833 nakažených. Více než 478.000 lidí se z nemoci již vyléčilo. V zemi tak nyní je bezmála 60.000 nakažených, většina má mírný průběh nemoci.

Nedělní přírůstek nových případů je nejnižší za týden, což je ale dlouhodobě běžné. V neděli se pravidelně testuje nejméně. Za celý týden přibylo v České republice 27.112 potvrzených případů koronaviru. Navzdory tomu, že se poslední čtyři dny denní nárůsty v mezitýdenním srovnání zvyšovaly, je celkové číslo stále nepatrně nižší než o týden dříve, kdy laboratoře odhalily 27.418 nakažených.

S covidem-19 dosud zemřelo 8902 lidí, počty obětí ale v posledních dnech klesají. V úterý bylo zemřelých 94, poprvé od 18. října méně než sto. Ve čtvrtek ministerstvo eviduje 90 úmrtí, v pátek 78, v sobotu 79 a na neděli zatím připadá 40 úmrtí. Při dalších aktualizacích ale tyto údaje ještě pravděpodobně vzrostou.

V sobotu bylo s koronavirem hospitalizováno 4179 pacientů, skoro o 260 míň než o den dřív. Ve vážném stavu bylo 553 z nich, což znamená pokles o 23 případů. Laboratoře v sobotu provedly 12.804 testů na covid-19, jako obvykle je to výrazně méně než ve všední dny – v uplynulém týdnu to bylo v průměru zhruba 22.000 testů denně. Podíl pozitivních testů se zvýšil téměř na 26 procent, to je nejvíc od 14. listopadu. Nedělní údaje ministerstvo zveřejní dnes večer.

  Počet nově nakažených covidem v pátek klesl k tisícovce

Česko je od čtvrtka 3. prosince ve třetím stupni přísnosti opatření v protiepidemickém systému, což umožnilo s omezením kapacity otevřít všechny obchody, restaurace, hotely či provozovny služeb. Kvůli vysokému podílu pozitivních případů a zvýšení reprodukčního čísla nad jedna se skóre protiepidemického systému PES k neděli zvýšilo o sedm bodů na 64, což by odpovídalo čtvrtému stupni, které se pohybuje od 61 do 75 bodů. Pro zhoršení by skóre v tomto pásmu muselo zůstat tři dny.

V sobotu i v neděli mělo ministerstvo s aktualizací dat problém. Platné údaje zveřejnilo v neděli až kolem poledne, protože předtím se systém potýkal s výpadkem sítí. Internetové stránky uváděly ráno neúplné údaje. Ve snaze předejít těmto problémům tak budou data nově zveřejňována až v 8:00. „Posunutím aktualizace na tuto ranní hodinu se získá prostor pro posílenou kontrolu dat a pro případné odstranění problémů,“ uvedlo ministerstvo.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com