Případem odmítnutého očkování proti tetanu se bude zabývat ÚS

prevenar.cz

Případem dívky, kterou matka po kopnutí koněm nenechala očkovat proti tetanu, se bude zabývat Ústavní soud (ÚS). Rodina podá stížnost. Prvotní opatření Okresního soudu v Českém Krumlově, podle kterého se dívka předává do péče Nemocnice České Budějovice, potvrdil krajský soud, oznámil ČTK Dan Petrucha z Ligy lidských práv.

Kůň způsobil dívce tržnou ránu, kterou jí ošetřili v českobudějovické nemocnici. Doporučili očkování proti tetanu, což matka neakceptovala, přijala pouze antibiotika a imunoglobulin. Zdravotníci dívku propustili na reverz s tím, že není v ohrožení života. Přesto nemocnice prostřednictvím odboru sociálně-právní ochrany dítěte iniciovala vydání předběžného opatření. Matka ale dcerku nepředala a ukryla, s očkováním nesouhlasí.

Senát krajského soudu podle Ligy lidských práv předběžné opatření potvrdil a závěrem zdůraznil, že nejde o žádný drastický zásah. Podle krajského soudu opatření nenařizuje nemocnici provést očkování – nařizuje pouze předání do péče nemocnice, přičemž je na zdravotnících, jak léčbu vyhodnotí.

Advokátka rodiny Zuzana Candigliota se domnívá, že se odvolací soud nevypořádal s jejími argumenty a soudkyně se nezajímaly o nejlepší zájem dítěte. „Nezabývaly se mírou rizika, ani tím, proč by nezletilá měla být hospitalizována zrovna v nepřátelské nemocnici, která vědomě lhala o ohrožení nezletilé,“ uvedla Candigliota.

Rodina i právníci Ligy lidských práv považují vydání a vynucování předběžného opatření za útok na lidské svobody, který je ve zjevném rozporu se zájmem nezletilé. Proto podají ústavní stížnost.

Autor: ČTK

  Havlíček: Podpora se bude muset zřejmě změnit z dotací na záruky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com