V Praze se dnes uskuteční poslední rozloučení s Vadimem Petrovem

seznamzpravy.cz

Ve velké obřadní síni krematoria v Praze – Strašnicích se dnes uskuteční poslední rozloučení se skladatelem, klavíristou a hudebním pedagogem Vadimem Petrovem, který zemřel 7. prosince ve věku 88 let. Veřejný obřad se uskuteční za současných protipandemických opatření, které povolují na pohřbu maximálně 30 osob. Pro přítomné bude zajištěno ozvučení před budovu krematoria, kde bude i kondolenční kniha.

Dílo klavíristy a hudebního pedagoga Petrova čítá asi 1400 titulů, od symfonií přes soubory písní až po hudbu k večerníčkům a filmům. Jeho skladby tak mohli slyšet lidé v koncertních síních i několik generací dětí, sledujících v televizi Pohádky o krtkovi, Krkonošské pohádky nebo příhody Spejbla a Hurvínka.

Také působil jako učitel. Založil v 60. letech v Praze Lidovou konzervatoř, dnešní Konzervatoř Jaroslava Ježka, a byl její první ředitel. Když musel po roce 1968 kvůli perzekuci ze strany komunistického režimu místo ředitele konzervatoře opustit, působil na Konzervatoři Jana Deyla a Pražské konzervatoři. Mezi Petrovovy žáky patřili například skladatel a pianista Petr Malásek, pěvkyně Dagmar Pecková nebo zpěvačka Anna K.

Petrov byl mimo jiné držitelem zlaté a platinové desky Supraphonu. V roce 2018 mu prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy I. stupně v oblasti školství a kultury. V zahraničí získal například Prix Monte Carlo za hudbu k televiznímu filmu Chvíle pro píseň trubky (1981), ve kterém si i zahrál. Loni mu ruský prezident Vladimir Putin udělil Řád přátelství, který je nejvyšším ruským státním vyznamenáním pro cizince.

Autor: ČTK

  V Praze vznikl na protest proti vládním opatřením světelný řetěz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com