Prioritu v očkování budou mít zdravotníci a domovy seniorů

ttelegraf.ru

V prvních týdnech budou proti covidu-19 v Česku očkováni zdravotníci, kteří pečují o těžké případy. Další prioritou jsou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) domovy seniorů. Řekl to na tiskové konferenci. Dopoledne ministr při návštěvě připraveného očkovacího centra Ústřední vojenské nemocnice v Praze řekl, že první dodávka vakcín by do Česka mohla dorazit už 26. prosince.

První dodávky v řádu desítek tisíc budou podle Blatného distribuovány do očkovacích center velkých nemocnic. Do pondělního rána mají velké nemocnice ministerstvu nahlásit seznam zaměstnanců, kteří budou očkováni.

„Základní priorita bude proočkování zdravotníků v krizové infrastruktuře. Potom se chceme zaměřit na domovy pro seniory, protože to je místo, které je třeba ochránit naprosto zásadně. To samo o sobě si vyžádá velké množství vakcíny,“ dodal.

Velké nemocnice mají také pro očkování připravený rezervační systém podobně jako pro antigenní testování. Spuštěn bude ke 26. nebo 27. prosinci podle toho, kdy bude vakcína přivezena do ČR. „Následně se budou zapojovat další centra tak, že člověk se bude moci objednat na vakcínu. Při objednání bude nějakým způsobem identifikován, což mimo jiné poskytne informaci o tom, jestli patří do té dané skupiny,“ řekl ministr.

Počet vakcín je podle něj dostatečný pro proočkování všech lidí, kteří budou mít zájem. Podle průzkumů ho má zhruba 40 procent populace, dalších zhruba 20 procent je nerozhodnutých.

Až bude dostupná vakcína dalších výrobců, která nevyžaduje skladování v silném mrazu, zapojí se do očkování také praktičtí lékaři. Celkem by mělo být asi 200 očkovacích míst ve zdravotnických zařízeních a 5000 praktických lékařů.

Autor: ČTK

  Od středy začne platit zákaz nočního vycházení, obchody budou zavírat ve 20 hodin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com