Hamáček: Budeme muset znovu do 5. stupně. Otázka je odkdy

Vláda v pondělí rozhodne, jestli Česko uzavře ještě před Vánoci, nebo až později.

Česko v pátek přestoupilo s různými výjimkami do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES, číselně však situace odpovídá už nejvyššímu pátému stupni. Kdy Česko přejde na pětku, rozhodne už v pondělí vláda.

„Myslím, že to směřuje k přesunutí do pětky. Otázka je, odkdy to máme udělat. O tom bude na vládě debata,“ říká vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). S konkrétním návrhem podle něj musí přijít ministr zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) je zatím ve svých odpovědích na to, jak bude reagovat na nárůst čísel, zdrženlivý. „Situaci neustále bedlivě sledujeme a jsme připraveni neprodleně reagovat,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Na páteční tiskové konferenci vysvětlil, proč zatím s přechodem do pátého stupně váhá. „Stále platí, že o změně směrem k přísnějším opatřením se uvažuje po třech dnech zvýšených hodnot,“ řekl Blatný. Při současném trendu by třetím dnem měla být neděle.

Srovnání s okolními evropskými zeměmi, které nyní hojně přistupují k přísnému omezování pohybu obyvatelstva, podle něj není možné i proto, že situace v nemocnicích v Česku je momentálně zásadně odlišná od té v Německu či Rakousku.

„Právě počet hospitalizovaných je jedním z klíčových parametrů nastavených opatření. Nemyslím si, že by naše opatření byla nedostatečná. Rostoucí počty nově diagnostikovaných a daleko pomalejší nárůst hospitalizovaných jsou toho důkazem,“ uvedl.

Celorepublikové skóre je dnes už druhým dnem na 76 bodech ze sta, největší riziko hlásí Karlovarský a Plzeňský kraj, které jsou na 86 bodech, dalších šest krajů má 81 bodů, dva jsou na 76, což je stále těsně pátý stupeň. Ve čtvrtém stupni zůstávají už jen čtyři regiony – hlavní město, Jihomoravský, Jihočeský a Olomoucký kraj.

  Poslanci bez výsledku debatovali pět hodin o zpřísnění zákona o střetu zájmů

„Samozřejmě uvidíme, jaká budou čísla za víkend. To obvykle bývají nižší, ale proto, že se méně testuje. Z mého pohledu to ale na přesun do pětky vypadá, v pondělí musíme diskutovat o tom odkdy. V pondělí dopoledne se sejdou pracovní skupiny, bude o tom i debata na krizovém štábu. Na ta čísla musíme reagovat,“ dodal Hamáček, podle nějž návrh na vládu vzejde právě z těchto diskuzí.

Jestli Češi v pátém stupni už stráví Vánoce, nebo až konec roku, nechtěl spekulovat a opět dodal, že v tomto přichází s návrhy Ministerstvo zdravotnictví.

Vláda potřebuje k setrvání ve stupni čtyři i k případnému přestupu do pětky mít vyhlášený nouzový stav. Ten momentálně v Česku platí do středy 23. prosince. Ministři už začátkem tohoto týdne rozhodli, že půjdou Poslaneckou sněmovnu žádat o prodloužení o dalších 30 dnů.

Poslanci se jejich žádostí budou zabývat v úterý 22. prosince. Opoziční strany už při posledním prodlužování hlasovaly proti. Pokud na základě dokumentů, kterými Ministerstvo zdravotnictví pokračování nouzového stavu zdůvodňuje, svůj názor nezmění, vládní strany budou muset opět spoléhat na pomoc KSČM.

„Vláda chce další nouzový stav. Rozmyslíme se. Nevím, jaké pro to má důvody, většinu opatření může udělat v rámci zákona o veřejném zdraví. Vzhledem k tomu, že odvolala praxe studentů, tak má asi dobrovolníků v nemocnicích dost,“ reagoval už v minulém týdnu na Twitteru předseda komunistů Vojtěch Filip.

Aktualizováno: Do článku jsme doplnili vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com