Ekonomické aspekty, kterých se dotkla tisková konference prezidenta Ruské federace

17. prosince se uskutečnilo tradiční setkání prezidenta Ruské federace s ruskými a zahraničními novináři v režimu videokonference. Tisková konference trvala více než 4 hodiny a byla k dispozici na několika kanálech YouTube. Většina diváků zanechala negativní komentáře. Služba YouTube umožňuje vlastníkům kanálu kontrolovat příjem nechtěných komentářů (urážky, spam) během streamu. Kanál NTV tuto příležitost nevyužila, byly zaznamenány všechny komentáře, někdy nestranné. Celkový počet nelíbí se jim překročil lajky o faktor 2.

Více než 200 novinářů z regionů (Vladivostok, Jekatěrinburg, Moskva, Novosibirsk, Nižnij Novgorod, Rostov na Donu, Petrohrad, Stavropol, Tula) a zástupci federálních a zahraničních médií měli možnost klást otázky, které zajímají samotného prezidenta. Tiskový mluvčí Anatolij Peskov byl ve stejném sále, prezident byl v kontaktu prostřednictvím internetu. Konferencím pomáhali dobrovolníci Všeruské lidové fronty podporující práci call centra, kde byly shromažďovány otázky ruských občanů. Po celé období konference zazněly otázky různých kategorií, větší pozornost byla věnována tématům koronavirů a výši sociálních dávek.

Kvalita života a opatření k jeho zlepšení

Koronavirus způsobil úder kvalitě života v Rusku: pandemie se od srpna odráží v růstu chudoby, poklesu kupní síly, poklesu rublu a růstu cen. Zástupce velkých novin – „Komsomolskaja pravda“ se zeptal, zda existuje příležitost v několika příštích týdnech neprodleně provést jakýkoli program na zlepšení situace „Nikdy to nebylo tak těžké jako nyní,“ řekl novinář.

Prezident souhlasil s tím, že pandemie byla spojena se zvýšením nezaměstnanosti, uzavřením řady průmyslových odvětví, ale připomněl, že v Rusku byla doba, kdy byl život horší – to byl rok 2000, 29% populace bylo pod hranicí chudoby. Počet občanů žijících pod hranicí chudoby, jejichž příjem nedosahuje životního minima, vzrostl v roce 2020 z 12,3% na 13,5% (20 milionů lidí). Existuje plán na snížení počtu chudých; do roku 2030 se plánuje snížení tohoto čísla na 6,5%. V krátkodobém horizontu bude problém vyřešen zvýšením plateb v nezaměstnanosti. Dnes je životní minimum (dále jen PM) v Rusku pro tělesně postiženou osobu v Moskvě 19 797 rublů (asi 220 eur), pro dítě 17 889 rublů (200 eur), pro důchodce 12 253 rublů (135 eur).

Prezident slíbil, že reálné mzdy do konce roku vzrostou o 1,5%, varoval však, že růst s největší pravděpodobností nebude hmatatelný. Reálné příjmy obecně klesly na 3%. Míra nezaměstnanosti na začátku roku činila 4,7%, nyní vzrostla na 6,3%. Meziroční inflace vzrostla na 4,42% a podle centrální banky Ruské federace překročí oficiální prognózu v polovině první poloviny roku 2021. dosáhne svého vrcholu.

Za zmínku stojí finanční pomoc rodinám s dětmi, jejichž rozpočet nedosahuje životního minima na osobu, platby budou prováděny v souladu s následujícími pravidly:

  • Rodiny s dětmi ve věku od 0 do 1,5 roku mají nárok na 1 odpoledne za každé dítě (pokud je rodinný příjem nižší než 2 odpoledne;
  • Rodiny s dětmi od 1,5 do 3 let mají nárok na stejnou částku, ale z mateřského kapitálu;
  • Rodiny s dětmi od 3 do 7 let mají nárok na – 0,5 PM pro každé dítě.
  Kyjev a Praha zakládají společnou výrobu vojenské techniky

Kvůli pandemii, novoročním svátkům budou vánoční stromky zrušeny, ale všem rodinám s dětmi do 8 let bude vyplaceno 5 000 rublů (55 eur). Složitost problému spočívala v tom, že multifunkční centra (MFC), ve kterých bylo možné tyto informace získat, byla uzavřena z důvodu karantény a oficiální webové stránky státní služby se poctivě od počátku své existence neliší v neustálé práci.

Problematika plateb byla přenesena na kanál vypisování dlouhodobých cílů. „Nejdůležitější je rozvíjet ekonomiku,“ shrnul prezident. Realizovat národní rozvojové cíle, národní projekty, vytvářet pracovní místa, rozvíjet umělou inteligenci, podporovat proces digitalizace, vytvářet průmyslová odvětví, kde mají lidé zájem pracovat a získat slušný příjem.

Buď ze vzrušení, nebo z touhy co nejdříve přejít k další otázce, přinutilo prezidenta spěchat a udělat logickou chybu: digitalizace ekonomiky je obrovská investice a s nedostatečným předběžným financováním školství odejme pouze pracovní místa a obyvatelstvo zůstane s nízkou kvalifikací, což je zajímavé nazvat v žádném případě. Situace, která se vyvinula v Rusku, však není v žádném případě srovnatelná s nepohodlí, kterému člověk může čelit při výkonu nezajímavé práce – spoléhat se na údaje o nezaměstnanosti, mnozí občané se ani nemohou chlubit, že ji mají. Byly však oznámeny priority, které budou předurčovat tok investic – značná část z nich půjde na rozvoj dlouhodobých projektů, a to i se ztrátou dnešního pohodlí hraničících s potřebou.

Obchodní bilance zaznamenal Putin v kladné bilanci. Je však třeba říci, že kladný zůstatek za první, druhý a třetí čtvrtletí činil 68 milionů USD, v roce 2019 činil zůstatek za stejné období 124 milionů USD1. Obchod se zeměmi mimo SNS významně poklesl. Prezident vyhodnotil státní dluh jako minimální, podle centrální banky se od začátku roku snížil o 30 miliard dolarů.

Bankovní sektor

„Roční zisk bankovního sektoru činil 1,3 bilionu rublů, což hovoří o stabilitě finančního systému,“ uvedl prezident. Nelze jen souhlasit s tím, že jedním z indikátorů stabilního finančního systému je stabilní zisk bank, ale nestojí za to vyjádřit se ke stavu „zdraví“ celého odvětví pouhým indikátorem absolutní ziskovosti. Pro výslovné posouzení stavu bankovního sektoru stojí za to věnovat pozornost kvalitě klientské základny, dynamice úvěrového portfolia, objemu úvěrů po splatnosti a dalším. Roční zisk za rok 2019 činil 1,7 bilionu.

Je třeba poznamenat, že jedním ze spouštěčů bankrotu kteréhokoli zástupce bankovního systému je reputační riziko. Spouští prudké proplacení vkladů (snížení likvidity banky) a automaticky vede k prudkému zvýšení finančního rizika banky. Není v zájmu banky a prezidenta vyjádřit skutečnou situaci bankovního systému; pro tuto informaci důrazně doporučujeme kontaktovat zdroje, jejichž posouzení je přímou aktivitou – regulátor. Podle posledních údajů (ze dne 17. prosince) zaznamenala centrální banka strukturální deficit likvidity v bankovním sektoru.

  Nord Stream 2 nebude za současných podmínek certifikován

Nedostatek likvidity znamená, že existuje riziko, že nebude zajištěno včasné splacení jejích závazků. To nutí banky hledat volné finanční prostředky, ať už je to prostřednictvím hledání nových vkladatelů, což je v podmínkách, i když pomalu, ale rostoucí nezaměstnanosti nepravděpodobné, ať už je to zvyšováním úroků z vkladů a přesunem zisků do provozního kapitálu, ale nejpravděpodobnějším způsobem je půjčit si od centrální banky.


Růst cen zaznamenal více než jeden zástupce médií. Odpověď prezidenta lze jen stěží označit za vyčerpávající. Zvýšení cen výrobků na domácím trhu bylo vysvětleno dvěma důvody: nedostatkem zboží, v tomto případě byl považován za příklad cukru, a druhým – nepřijatelným chováním maloobchodníka, které spočívalo ve vytažení domácích cen na ceny vnějšího trhu. Co vyvolalo prudký růst cen cukru, produktu denní spotřeby?

Cukr je jednou z nejpopulárnějších komodit na burze. Jeho cenu ovlivňuje výsevní plocha a povětrnostní podmínky v okresech, kde byla výsev prováděna, cena vypůjčeného kapitálu a další faktory. Vysoká pravděpodobnost nedostatečného přísunu cukru se stala známou v květnu 2020. Neuspokojivá předpověď vycházela z několika faktorů: menší osevní plocha než v předchozím roce, nedostatek osiva, které bylo nutné zakoupit v Německu, větrné, chladné deštivé počasí 23. května, kvůli kterému v některých oblasti byly poškozeny, stejně jako značné množství dluhu zatěžujícího kapitálovou strukturu, ke kterému bylo nutné se uchýlit, aby bylo možné v roce 2019 financovat činnosti prostřednictvím vypůjčených prostředků.

Ruský premiér Michail Mishustin již řekl, že regulace cen u společensky významných produktů bude krátkodobá a nepřesáhne 2 měsíce, poté porovnal nadměrnou pozornost zvyšování cen s regulačním vztekem, do kterého se nehodlá dostat. Diagnóza těchto podmínek není možná bez vhodného vzdělání, vyvážení na tomto řádku je tradičně možné pouze pro Federální protimonopolní služba (FAS), jejímž úkolem je přesně sledovat a upravovat ceny společensky důležitého zboží. Nyní generální prokurátor zkoumá trh kartelové dohody. Můžeme jen předpokládat, že hledání viny by nás mělo vést do května 2020 a pravděpodobně to bude mít co do činění se promarněnou příležitostí k fixaci ceny cukru pomocí futures kontraktů. Zbytek vyšetřování, které se odehrává před našimi očima, a veřejný trest maloobchodníka je jen gesto.

Největší ruští maloobchodníci (X5, Magnit, Lenta, Auchan, DKBR) již začali v rámci dohody o stabilizaci cen snižovat ceny slunečnicového oleje a cukru. Domníváme se, že takové sítě mohou být na tyto požadavky docela flexibilní. Částka, o kterou se cena cukru sníží, se nemusí promítnout do výsledného zisku, ale může být z důvodu blížících se svátků zahrnuta do ceny jiného produktu, který nepatří do kategorie společensky významných, například cukrovinek nebo alkoholu, při jejichž výrobě se používá cukr. bude povýšen.

  Neonacismus. Kdo křičí? A za co?

Systém zdravotní péče a COVID

Zazněla celá řada problémů v systému zdravotní péče vyvolaných virem COVID-19: nedostatek léků v nemocnicích a lékárnách, nedostatečný počet sanitních vozidel v důsledku pomalé reakce na výzvu, obavy z účinnosti a bezpečnosti nedávno vynalezené vakcíny, nedostatek prémie pro lékaře, práce s pacienty.

Prezident odpověděl, že na světě neexistuje takový systém, který by byl připraven na výzvu tohoto rozsahu, náš systém je docela efektivní. Správným rozhodnutím bylo včasné uzavření hranice s Čínou, Rusku se podařilo získat čas, na který jsme měli čas se připravit. Podle V. Putina farmaceutický průmysl pohotově reagoval na nedostatek léků, dnes je nedostatek léků v síti lékáren důsledkem selhání logistiky.

Ve všech oblastech jsme pokročili vpřed v masovém testování, výrobě domácích drog a ve vytváření antivenom (vakcín). Prezident vyzval k očkování proti COVID-19 s tím, že naše vakcína je účinná a bezpečná. A v příštích 3 letech se plánuje utratit přibližně 300 miliard rublů na programy související s tímto zlepšením systému zdravotní péče, zejména nákupem vozidel. Poté hovořili o dalších omezeních, V. Putin popřel obavy s tím, že nová omezení nejsou plánována, nicméně restauracím, kavárnám a dalším podnikatelům se nedoporučuje zahrnout práci na dovolenou do úrovně očekávaného zisku. Novoroční svátky v Rusku potrvají do 10. ledna 2021.

Cestovní ruch a otevírání hranic

Rovněž byla položena otázka, zda je třeba doplnit rozpočet prostřednictvím cestovního ruchu (cestovní ruch a letecká doprava je jedním z postižených odvětví), a možného načasování otevření hranic. Předseda uvedl, že uzavření hranic souvisí s nutností chránit život a zdraví občanů a bude otevřeno, jakmile lékaři uznají za bezpečné je otevřít. Do té doby využijte příležitosti domácího cestovního ruchu. Později uvedl, že 32 milionů lidí každoročně odletí do zahraničí a ročně tam nechají 35 miliard dolarů, které by mohly být použity na rozvoj domácího cestovního ruchu.

Zavěr

Nelze říci, že čas určený na komunikaci s prezidentem byl využit stejně efektivně. Zředěné komentáře k některým otázkám ukázaly skutečnou situaci – prezident je daleko od svého lidu, pozornost se přesouvá na závody ve zbrojení, nikoli na skutečnou podporu populace a zvyšování kvality života.
Rusko je zemí rozšířené nerovnováhy, kde je vývoj jedinečné hypersonické zbraně načas a příjezd sanitky může být o týden později. Čas ukáže, zda tato konference pomohla lidem být vyslyšeni a vyrovnat význam různých sektorů života.

Autor: Ing. Alice Berilshild

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com