Britská mutace viru „není pod kontrolou“, státy EU ruší spojení

byznysnoviny.cz

Mutace koronaviru SARS-CoV-2, která se šíří na jihu Anglie, není pod kontrolou a bude velmi složité její rozmach potlačit. Takto se dnes vyjádřil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock poté, co vládní experti vyhodnotili, že nový virový kmen je nakažlivější než ostatní. Británie dnes ohlásila rekordní přírůstek infikovaných koronavirem. Vývoj sleduje Světová zdravotnická organizace (WHO) a začínají reagovat i některé státy Evropské unie, které omezují spojení s Británií. Česko zatím zavádí karanténu pro cestovatele ze Spojeného království. Itálie ohlásila, že má pacienta nakaženého novým kmenem koronaviru, zjištěným v Británii. Pacient a jeho partner se podle ministerstva zdravotnictví nedávno vrátili z Británie, a to přes římské letiště. Novou, asi nakažlivější mutaci viru má i Jihoafrická republika.

Nizozemsko v noci na dnešek oznámilo více než desetidenní zákaz letecké přepravy cestujících z Británie, následovala podle agentury AP mimo jiné Belgie, Rakousko a Itálie. Od půlnoci ruší letecké spojení s Británií rovněž Německo, podle agentury AFP zatím do konce roku. Francie se rozhodla přerušit dopravní spojení se Spojeným královstvím od půlnoci na 48 hodin, uvedl úřad francouzské vlády. Podle italského ministra zdravotnictví zákaz letů z Británie bude platit do 6. ledna a do Itálie zároveň nesmí vstoupit nikdo, kdo byl v Británii v posledních 14 dnech.

Bulharsko ruší letecké spojení s Británií od půlnoci až do konce ledna, Irsko uvalí zákaz na letecké a lodní spojení s Británií od půlnoci a „přinejmenším“ na 48 hodin, uvedla AFP. Podle agentury DPA o přerušení leteckých spojů s Británií od půlnoci rozhodlo také Švýcarsko. Obdobné opatření do konce roku přijaly pobaltské státy.

Zákaz vstupu pro britské cestující chystá Švédsko, řekl švédský ministr vnitra v televizi SVT. Španělsko vyzvalo ke koordinaci postupu v rámci Evropské unie; podle stanice BBC by se o tom v Bruselu měli v pondělí radit zástupci členských zemí EU. V Británii se v pondělí pod vedením premiéra Borise Johnsona sejde krizový štáb COBRA, aby projednal situaci týkající se mezinárodní přepravy, především pak toku zboží z Británie a do země. Ministerstvo dopravy vyzvalo občany, aby necestovali do přístavů v hrabství Kent.

  Ruští útočníci střílejí zajatce

Turecko dnes oznámilo pozastavení letů nejen z Británie, ale také z Nizozemska, Dánska a Jihoafrické republiky. Nizozemsko totiž odhalilo zmutovaný kmen zjištěný v Anglii při namátkové kontrole starších případů ve vzorku odebraném na začátku prosince. Podle WHO byla mutace zjištěna i v Dánsku a v Austrálii, napsala BBC. Nový, nakažlivější kmen – i když jiný než ten britský – se šíří také v Jihoafrické republice. Lety z Jihoafrické republiky zastavily i Německo a Švýcarsko.

Na situaci v Británii reaguje také Česko, kde se ode dneška musí lidé přijíždějící z Británie povinně odebrat do izolace. Premiér Andrej Babiš řekl České televizi, že o zákazu letů z Británie bude vláda jednat v pondělí. Později večer ministerstvo zdravotnictví na twitteru oznámilo, že Česko od pondělí lety z Británie zastaví.

Významné šíření jisté mutace koronaviru v částech Anglie oznámila britská vláda v pondělí. V sobotu pak premiér Boris Johnson řekl, že nový kmen může být až o 70 procent nakažlivější než ten, který dosud v Británii převládal.

Experti včetně těch z WHO zatím nemají důkazy, že by zmutovaný virus vyvolával těžší případy nemoci covid-19 nebo že by u něj neúčinkovaly vyvinuté vakcíny. Přesto situace vzbuzuje mezi vědci i vládními pracovníky značné znepokojení a premiér Johnson v sobotu reagoval zavedením nejtvrdších karanténních opatření v Londýně a v dalších oblastech Anglie. WHO uvedla, že je s britskými činiteli v těsném kontaktu.

„Nová varianta (viru) se vymkla kontrole,“ řekl dnes v rozhovoru s televizí BBC ministr Hancock. „Vzhledem k tomu, oč rychleji se tato nová varianta šíří, bude velmi složité udržet ji na uzdě, dokud není široce nasazená vakcína,“ komentoval situaci v jiném interview.

Británie dnes ohlásila rekordních 35.928 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což je skoro dvojnásobek než před týdnem, kdy jich bylo 18.447, upozornila BBC. Podle Hancocka je v britských nemocnicích asi 18.000 lidí s covidem-19, což je prý číslo těsně pod maximální hodnotou z doby prvního vrcholu epidemie.

  Ukrajina chce požádat o vyloučení Ruska z Rady bezpečnosti OSN

Novou, asi nakažlivější mutaci viru má i Jihoafrická republika

Nová, zřejmě nakažlivější mutace koronaviru se objevila rovněž v Jihoafrické republice, kde podle místní vlády přispívá k druhé vlně nákazy. Epidemioložka Emma Hodcroftová, která působí na švýcarské Basilejské univerzitě, na twitteru uvedla, že se jedná o jinou mutaci viru, než je ta, jež nyní vyvolává obavy v Británii. Německé ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že kvůli novým variantám virů budou veškeré lety mezi Británií, Jihoafrickou republikou a Německem pozastaveny.

Jihoafrická republika je koronavirem nejhůře postiženou africkou zemí; od začátku epidemie zaznamenala 912.477 případů nákazy koronavirem a 24.539 úmrtí pacientů s nemocí covid-19. Prudký nárůst infekcí země eviduje od začátku prosince. V pátek jihoafrická vláda uvedla, že identifikovala novou mutaci viru Sars-CoV-2, která přispívá k šíření nákazy.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com