V úterý bude vyhlášen český Sportovec roku 2020

cysnews.cz

V úterý bude v Praze vyhlášen český Sportovec roku 2020. V pořadí 62. ročník tradiční ankety tentokrát nemá jasného favorita a na prvenství může pomýšlet několik adeptů. Na čtvrté vítězství může dosáhnout rychlobruslařka Martina Sáblíková, vyhrát může i předloňská „královna“ snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká či hokejista David Pastrňák. Kvůli opatřením proti koronaviru v zemi se slavnostní vyhlášení uskuteční v improvizované podobě a bez diváků.

Přestože sport letos kvůli pandemii koronaviru přišel o letní olympijské hry a řadu světových i evropských šampionátů, tradice ankety Klubu sportovních novinářů zůstala zachována.

Sáblíková letos jako jediná získala titul na mistrovství světa v olympijské disciplíně. Třiatřicetiletá rychlobruslařka vybojovala na šampionátu zlato na 3000 metrů a stříbro na pětikilometrové trati, navíc už potřinácté ovládla hodnocení Světového poháru na dlouhých tratích. Vítězka ankety z let 2007, 2009 a 2010 se do finálové desítky dostala počtrnácté, a pokud vyhraje i letos, stane se po Věře Čáslavské a Janu Železném teprve třetím sportovcem se čtyřmi prvenstvími.

Předloňská vítězka Ledecká úspěšně kombinovala snowboard a sjezdové lyžování a druhý rok po sobě dokázala vyhrát závod Světového poháru v obou sportech. Nedělní vítězka superobřího slalomu z Val d’Isere dosáhla na druhé místo v celkovém hodnocení minulého ročníku seriálu ve sjezdu a na třetí příčku v kombinaci. Hokejový útočník Pastrňák z Bostonu se zase stal nejlepším střelcem základní části hokejové NHL.

Mezi elitní desítku se dostalo šest mužů a čtyři ženy. Vedle Sáblíkové, Ledecké a Pastrňáka novináři svými hlasy v prvním kole poslali do finálové volby i cyklistu Tomáše Bábka, biatlonistku Markétu Davidovou, tenistku Petru Kvitovou, hokejistu Ondřeje Paláta, vodního slalomáře Jiřího Prskavce, basketbalistu Tomáše Satoranského a fotbalistu Tomáše Součka. Chybí obhájce anketního prvenství judista Lukáš Krpálek, který tentokrát nezískal ani bod. Z první desítky vedle Sáblíkové a Ledecké už v minulosti zvítězila také Kvitová.

  Čeští hokejisté nastoupí proti Švédům s Bartošákem v brance

V kategorii kolektivů jsou ve finálové trojici zastoupeny dvě fotbalové reprezentace. „Áčko“ pod vedením Jaroslava Šilhavého vyhrálo skupinu Ligy národů a jednadvacítka s trenérem Karlem Krejčím postoupila na evropský šampionát. Trojici doplňuje smíšená biatlonová štafeta, která získala na světovém šampionátu bronz.

Slavnostní vyhlášení se uskuteční v přímém přenosu ČT1 od 21:45 a vzhledem k opatřením proti koronaviru se odehraje bez diváků. Nejlepším sportovcům zatančí účastníci televizní show StarDance Šárka Kašpárková, Zdeněk Piškula, David Svoboda, Martin Procházka, Marek Zelinka a další. Večerem bude provázet Daniela Písařovicová.

Vítěz hlavní ankety si odnese čtvrt milionu korun, nejlepší tým se podělí o 100.000. Ocenění získá také sportovní legenda a novinkou bude trofej udělená za oddanost sportu.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com