Brexit s dohodou je skvělá zpráva pro statisíce lidí a obchodníků, uvedl Babiš

Dojednání dohody mezi Evropskou unií a Británií o uspořádání vztahů po konci brexitového přechodného období je podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) výbornou zprávou pro všechny obchodníky a lidi. Je velká šance, že od ledna příštího roku nenastanou účinky brexitu bez dohody se všemi cly a tarify podle režimu Světové obchodní organizace, uvedl ministerský předseda. Uzavření dohody vítá i Svaz průmyslu a dopravy, analytici i další čeští politici.

„Je ovšem potřeba zdůraznit, že dohodu, kterou dojednal (vyjednavač EU) Michel Barnier, teď musí velmi rychle prostudovat a odsouhlasit všechny členské státy. Pevně věřím, že se to podaří a dohoda začne platit 1. ledna 2021. My pro to uděláme všechno,“ uvedl Babiš.

Na sociálních sítích premiér poznamenal, že po několika letech je brexitový proces skoro dokončený. Pro EU a Spojené království je to historický okamžik, dodal.

Prezident Miloš Zeman dojednání smlouvy v pátek podle mluvčího Hradu komentovat nebude.

Uzavření dohody o vzájemných vztazích po skončení přechodného období po brexitu oznámili ve čtvrtek britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Smlouvu musí schválit Evropský i britský parlament. 

V Bruselu se už v pátek také sešli velvyslanci zemí Evropské unie, aby začali dohodu posuzovat. Mluvčí německého předsednictví Sebastian Fischer na Twitteru uvedl, že zástupci členských zemí už Evropský parlament v dopise informovali, že „chtějí v nadcházejících dnech rozhodnout o provizorním uplatnění dohody mezi EU a Británií“. Zástupci evropské sedmadvacítky podle něj schválili dopis jednomyslně.

  Ministerstvo dopravy v příštím roce zvýší cenu mýta, vyplývá z návrhu vlády

Dohoda zaručuje bezcelní obchod mezi kontinentem a ostrovním královstvím. Velká Británie se nově nebude řídit rozsudky Soudního dvoru Evropské unie. Čeká ji ale řešení dalších sporů, jako je například režim v Gibraltaru nebo skotská snaha o nezávislost. 

„Stejně jako oni máme i my své požadavky. Ale myslíme si, že by neměly překážet hledání dohody zaměřené na Gibraltar, která by nám umožnila vybudovat oblast společné prosperity,“ uvedla španělská ministryně zahraničí Arancha Gonzálesová.

A britskou suverenitu chce zpochybnit i skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Ta by v příštím roce ráda uspořádala referendum o odtržení Skotska od zbytku království. Ve čtvrek znovu apelovala na Skoty, aby zvážili svou nezávislost na Británii.

Podle britského premiéra Borise Johnsona se podařilo splnit sliby, kvůli kterým si miliony Britů zvolily odchod z Unie. Země by měla zavést třeba bodový systém, kterým by měli projít jen někteří cizinci mířící do Spojeného království. Výhodu by měli mít třeba lidé s vysokou technickou kvalifikací nebo pracovníci v sociálních službách – tato místa totiž zůstávají dlouhodobě volná. Povolení by nemuseli dostat například evropští kuchaři nebo číšníci. 

Příští schůzka velvyslanců členských zemí je naplánována na pondělí. Zda budou už na tomto setkání hlasovat o provizorním uplatnění dohody od Nového roku, zatím není jasné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com