Navalného spolupracovnici po razii obvinili z vloupání

Alexander Zemlianichenko / AP / TASS

Ruská policie provedla razii v bytě Ljubov Sobolové, spolupracovnice opozičního předáka Alexeje Navalného. Třiatřicetiletou právničku předvedla k výslechu, informovala agentura Reuters. Později ruský vyšetřovací výbor oznámil, že proti Sobolové bylo zahájeno trestní stíhání kvůli podezření, že s použitím násilí nedovoleně vnikla do bytu cizí osoby. Razie podle týmu Navalného zřejmě souvisí s pokusem o jeho zabití nervově paralytickou látkou z letošního léta, z čehož opoziční předák viní Kreml. Ten to odmítá.

„Dnes v sedm ráno vtrhla policie do bytu Ljubov Sobolové,“ napsala v pátek na Twitteru organizace Fond boje s korupcí (FBK), kterou založil Navalnyj a kde je Sobolová právní poradkyní.

Razie podle FBK nejspíš souvisí s akcí Sobolové, která se v pondělí snažila osobně setkat s členem toxikologického týmu ruské tajné služby FSB Konstantinem Kudrjavcevem. Ten se podle týmu Navalného zřejmě zúčastnil operace, jejímž cílem bylo Navalného otrávit.

Když se Sobolová pokoušela na Kudrjavcevův byt dozvonit, z vedlejšího bytu vyšla sousedka, podle Navalného Kudrjavcevova tchyně. Sama Sobolová zveřejnila na internetu přímý přenos, v němž informovala, že se jí povedlo do bytu sousedícího s Kudrjavcevovým dostat.

Sobolová podle výboru zmanipulovala kurýra

Vyšetřovací výbor uvedl, že se právnička společně s dalšími lidmi v pondělí několikrát pokoušela dostat do bytu „starší paní“ v Moskvě. Aby dosáhla svého, oblékla si prý uniformu, kterou nosí pracovníci ruského úřadu pro ochranu spotřebitelů (Rospotrebnadzor).

Po dvou nezdařilých pokusech Sobolová podle výboru zmanipulovala kurýra, tvrdila mu, že je opuštěná žena s malým dítětem a tímto způsobem se jí podařilo dostat do vchodu domu. Když pak obyvatelka bytu otevřela dveře, Sobolová ji prý odstrčila a vtrhla do jejího bytu. 

Navalnyj strávil tři týdny v kómatu

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj je dlouhodobým kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina a je známý také jako bojovník proti korupci v elitách Ruska. Hospitalizován byl 20. srpna, když zkolaboval na palubě letounu, kterým letěl ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Téměř tři týdny byl v kómatu. Nejprve ho hospitalizovali lékaři v Omsku, kde letadlo s Navalným nouzově přistálo, krátce nato ho letadlo na naléhání jeho blízkých přepravilo do Berlína. Tam se z otravy vyléčil.

  Ukrajina hlásí úspěšné použití rakety kombinující sovětskou a západní techniku

Podle německé armádní laboratoře Navalného otrávili zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Výsledek analýzy potvrdily i laboratoře ve Francii a ve Švédsku, ke stejnému závěru došla také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Rusko ale tvrdí, že jeho vlastní testy stopy jedu v Navalného organismu neodhalily. Evropská unie kvůli otravě Navalného uvalila na Rusko sankce, Moskva pak zveřejnila vlastní sankční seznam se jmény představitelů EU.

V pondělí televize CNN citovala ze záznamu telefonátu, který jí poskytl Navalného tým a na němž Kudrjavcev v domnění, že hovoří s vysokým činitelem ruské bezpečnostní rady, mimo jiné tvrdil, že toxickou látku novičok agenti Navalnému nastražili do spodního prádla. FSB záznam označila za podvrh.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com