Tři dny v práci, dva dny doma. Firmy se chystají na nový model

seznamzpravy.cz

Po roce pandemie mizí velké zasedací místnosti, jídelny rozdělily přepážky. „Openspace ale rozhodně zůstane,“ říká pro SZ Byznys Tomáš Pfeifer, architekt a kreativní ředitel firmy Tétris.

Firmy se intenzivně připravují na návrat zaměstnanců do kanceláří a celou Evropou, a nejen zde, proběhla vlna renovací a rekonstrukcí. Některé společnosti k tomu využily už minulý rok, jiné pracují na úpravách prostoru právě teď.

Plány mají však většinou podobné – mizí velké setkávací prostory a přibývají takzvaná hybridní pracovní místa. Jde o prostor v kanceláři, který je technicky vybaven tak, aby bylo možné se kdykoli propojit s kolegy formou videokonference.

„Firmy přemýšlejí o tom, jestli je potřeba držet pro každého pracovní stoly nebo jít cestou sdílených míst. Myslím si, že do budoucna open space (velký otevřený prostor v kancelářích, v němž pracuje řada lidí, pozn. red.) určitě zůstane, jde o optimální využití prostoru. Co se však jistě změní, že open space bude více dělený,“ popsal pro SZ Byznys architekt Tomáš Pfeifer, kreativní ředitel Tétris pro Evropu, Blízký východ a Afriku.

Tomáš Pfeifer

– Architekt a kreativní ředitel architektonicko-stavební společnosti Tétris v regionu EMEA (Evropa, Blízký východ, Afrika).

– Vede tým architektů a designérů, kteří navrhují interiéry kanceláří, obchodů a hotelů.

– V minulosti pracoval například pro společnost Škoda Auto, kde měl na starosti vývoj a implementaci konceptu prodejních míst a zároveň start-up výroby.

Firmy teď chtějí znát důležité číslo, kolik zaměstnanců se vrátí do práce z kanceláře. I konzervativní zaměstnavatelé, například banky, pracují s modelem částečné práce z domova.

„Většina firem teď hodně pracuje s koeficientem dva dny doma, kdy se budou potkávat virtuálně, tři dny v práci. Samozřejmě jde o všeobecný pohled na tu věc. Teprve čas nám ukáže, jestli i konzervativní firmy budou schopny takto fungovat,“ dodal Pfeifer.

  Čtyři změny, které pomohou tisícům Čechů uniknout z dluhové pasti

Budou nové interiéry dražší? Jakou roli hraje současný trend udržitelnosti? A jaký je zásadní rozdíl mezi českou a německou kanceláří? Odpovědi Tomáše Pfeifera najdete ve videu v úvodu.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com