Babiš: Novoroční oběd v Lánech odpovídá pravidlům proti covidu

zpravy.aktualne.cz

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ČTK potvrdil, že se chystá počátkem ledna i s rodinou na novoroční oběd k prezidentovi Miloši Zemanovi do Lán. Návštěva je podle Babiše zcela v souladu s protiepidemickými opatřeními. Země je nyní kvůli šíření infekce covidu v nejpřísnějším stupni opatření, kdy je na veřejnosti povoleno setkání pouze dvou osob. Serveru iDNES.cz řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, že setkání je i nadále plánováno na 3. ledna. Podle Babiše půjde o návštěvu v domácnosti, nikoli na veřejném místě. Organizaci tradičního setkání v době koronavirových restrikcí na sociálních sítích kritizují představitelé opozice.

„Je to jako návštěva v domácnosti, neboť lánský zámek je sídlem prezidenta republiky a pan prezident tam de facto bydlí. Taková návštěva je zcela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními,“ napsal Babiš ČTK. Už loni se tradičního setkání účastnily vedle manželek i děti obou politiků. Zemanova dcera Kateřina a Babišova dcera Vivien a syn Frederik.

Podle zástupců opozice je oběd v době restrikcí v rozporu s pravidly. „Obyčejný smrtelník málem nenavštíví ani vlastní matku, ale naši národní výtečníci jistě dostanou od ministra zdravotnictví výjimku,“ uvedl na twitteru senátor TOP 09 Tomáš Czernin. Podle jeho stranického kolegy Marka Ženíška jde o ukázku arogance moci a pohrdání všemi pravidly.

Na pátý stupeň systému PES země přešla po vánočních svátcích v neděli 27. prosince a podle vlády v něm zůstane minimálně do 10. ledna. Opatření zahrnují mimo jiné zákaz nočního vycházení od 21:00, uzavření většiny obchodů a služeb, setkávání lidí mimo vlastní domácnost je omezeno na dvě osoby.

Autor: ČTK

  Richterová: Někteří kandidáti SPOLU na ministry jsou nepřijatelní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com