Rusko vyhrožovalo opozičnímu politikovi Navalnému nepodmíněným trestem. Dostal ultimátum k návratu

Ruské vězeňské oddělení zrušilo tři a půl roku podmínku a uvěznění, čímž vyhrožovalo opozičnímu politikovi Alexeji Navanlmu. Podle jeho mluvčí Kiry Jarmyšové ho úřad předvolal v úterý, protože se údajně vyhnul povinné kontrole. Navalnyj byl léčen poté, co byl otráven skupinou nováčků v Německu. Ještě se nevrátil do Ruska.

Ruské vězeňské oddělení poukázalo na nejnovější text The Lancet. Lékaři v berlínské charitativní nemocnici zveřejnili podrobné informace o otravě opozičních politiků. Článek však také poukázal na to, že Alexej Navalny byl z nemocnice propuštěn 20. září.

Interfax připomněl, že článek nezmiňoval Navalno jméno, ale vězeňská správa tvrdila, že „odsouzený neplnil povinnosti, které mu ukládá soud, a vyhnul se dohledu nad trestními inspekcemi“.

Vězeňské oddělení ve svém prohlášení neuvádí, kdy by se měl Navalny před soudem dostavit, ale opozice zveřejnila počítačové snímky obsahující informace od jeho právníka, že měl v úterý v 9 hodin čas na návrat do Moskvy. Až v roce 2014 vypršel den, kdy mu soud uložil zpronevěru veřejných prostředků. V té době ho spolu s bratrem shledali vinnými ze zpronevěry veřejných prostředků, která byla vyčíslena na 9 milionů korun. Soud uvěznil jeho bratra Olega na 3,5 roku. Navalnyj tuto odpovědnost popřel a uvedl, že případ byl politicky motivován. Mimo jiné nemohl kvůli trestu kandidovat na prezidenta.

Navalného mluvčí Kira Jarmysová na Twitteru uvedla, že Navaľnyj se nemohl vrátit včas. Řekl: „Nemůže se zítra připojit k moskevské vládě. Ale zajímá se o vězeňské služby zdravého rozumu? Dostali rozkaz od Kremlu, tak ho provedli.“

Reuters uvedl, že Kreml naznačil, že Navani se může do Ruska kdykoli vrátit jako ostatní občané Ruska. Sám Navalnyj reagoval na hrozbu vězeňského oddělení. Pokud se ruské úřady domnívají, že „The Lancet“ je důvěryhodný, měly by produkt žalovat z důvodu, že produkt obsahuje některé zakázané látky používané nováčky. Poukázal také na to, že ve „zcela smyšleném“ případě jej vězeňské oddělení považovalo za podmíněně odsouzeného, ​​který vyhrál Evropský soud pro lidská práva a ruské ministerstvo spravedlnosti mu to odškodnilo.

  Turecko chce mírový summit s Ruskem, podle Zelenského to není žádoucí

Marek Lanský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com