Majitelé dronů se musí zaevidovat a složit zkoušku

S novým rokem vstupuje v platnost nová legislativa upravující provoz dronů a modelů letadel. Provozovatelé bezpilotních strojů se musí přihlásit do nového registru Úřadu pro civilní letectví a získat pro svůj dron identifikační číslo.

Povinná registrace se týká naprosté většiny majitelů dronů, nejsou-li označené jako hračky. Přihlásit se musí každý dron o hmotnosti nad 250 gramů, ale i ty lehčí, pokud jsou vybaveny fotoaparátem nebo kamerou. Týká se to i leteckých modelářů. V České republice je odhadem 50 tisíc majitelů dronů a modelů letadel.

Pokud jsou modeláři členy klubů nebo sdružení leteckých modelářů, může je zaregistrovat klub. Registrace již běží od prosince, a ještě se musí přihlásit 22 tisíc uživatelů. Evidence probíhá on-line, bez nutnosti dostavit se osobně na zmíněný úřad, a je zdarma.

Studijní materiál je na internetu

Pro drony se zavádějí tři kategorie s odlišnými regulačními požadavky. Ta nejnižší, tzv. otevřená, je hlavní kategorie. U vyšších kategorií potřebujete navíc ještě povolení úřadů. Střední, tzv. specifická kategorie umožní provoz těm, kdo potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie. Nejpřísněji regulovaná, tzv.certifikovaná kategorie je zamýšlena spíše pro sofistikovanější provoz v budoucnu.

Pro úspěšné zaregistrování je nutné složit online test. Připravit se na něj je možné na stránkách Úřadu pro civilní letectví na adrese https://www.caa.cz/provoz/bezpilotni-letadla/. Test se skládá ze 40 otázek, z nichž 30, tedy 75 procent, je třeba zodpovědět správně.

Na jeho vyplnění je času dost – 60 minut – a nikdo vás nekontroluje, neboť není nutné mít zapnutou kameru. U každé otázky se vybírá jedna správná odpověď ze čtyř nabízených možností.

Po úspěšném složení zkoušky získá dotyčný doklad o absolvování online výcviku, který si lze uložit v elektronické podobě nebo vytisknout. Testy mohou skládat všichni lidé starší 16 let. Registraci pro osoby mladší 18 let provede zákonný zástupce.

  Češi poslali na účet ukrajinské ambasády 1,1 mld, většina už byla využita

Povinnost registrovat se plyne z nových evropských pravidel pro provoz dronů. Původně měla vstoupit v platnost již minulé léto, ale kvůli pandemii budou platit až od Nového roku.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com