Maďarsko nakonec ruskou vakcínu Sputnik V nepoužije

Maďarsko bude k očkování proti covid-19 používat vakcíny získané z Evropské unie nebo přímo z Číny, namísto použití ruské vakcíny Sputnik V.

Před několika týdny Budapešť zvažovala možnost použití ruskе vakcíny, maďarští odborníci navštívili začátkem prosince ruský výrobní závod. Současně dorazila do Maďarska první davka 6 000 vakcín Sputnik V, ale vakcína dosud nebyla schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky a použití neschválených vakcín by bylo v rozporu s předpisy EU. Minulou sobotu obdržela první dávka zdravotnických pracovníků v Maďarsku vakcíny Pfizer a BioNTech.

Web index.hu uvedl, že na Debrecínské univerzitě začali vyvíjet novou vakcínu proti covid-19. V Maďarsku bylo hlášeno 2971 případů nového koronaviru SARS-CoV-2 se 108 úmrtími. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testováno 322 514 lidí a 9 537 lidí zemřelo.

Vzhledem k omezené výrobní kapacitě ruské vakcíny proti koronavirům Sputnik ji Maďarsko odmítlo použít. Uvedl to premiér Viktor Orban, uvádí Euractiv.

„Víme, že ruská vakcína je dobrá, ale to nestačí a pravděpodobně ani nebude stačit, protože existují omezení výrobní kapacity,“ řekl Orban.

Poznamenal, že čínská vakcína je v tomto ohledu účinnější.

„V ideálním případě si budete moci vybrat, zda chcete být očkováni západními nebo čínskými vakcínami,“ řekl předseda vlády.

Rusko oznámilo registraci první vakcíny proti koronaviru na světě v srpnu. Poté však vědci z celého světa odsoudili certifikaci vakcíny vyvinutou Gamaleya Center, protože byla nevhodná a předčasná. Vakcína neprošla zkouškami, které přesvědčivě ukazují, že je bezpečná a účinná pro velké skupiny lidí. Registrace vakcíny vyvolala překvapení a protesty i v samotném Rusku.

Ukrajina taky odmítla koupit ruskou vakcínu proti koronaviru. Vývoj neprošel rozsáhlým testem a nebyla prokázána jeho účinnost a bezpečnost.

Obecně není situace kolem ruské vakcíny příliš slibná a plány Ruské federace na použití vakcíny Sputnik jako nástroje pro manipulaci v Evropě zřejmě nefungují, takže počkejme, co se stane dál.

  Pomoc USA Ukrajině stále „visí“ ve sněmovně. U republikánů zuří boj, napadená země přitom hraje o čas

Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com