V úterý přibylo rekordně nakažených, skóre PES kleslo na 86 bodů

dabpraha.rozhlas.cz

Úterní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku byl nejvyšší od březnového začátku epidemie v zemi. Přibylo 17.278 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Podíl nově zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů stoupl z pondělních 37 procent na zhruba 41,5 procenta. V předchozím týdnu ale dosahoval i výrazně vyšších hodnot, v pátek přesahoval 52 procent. Rizikové skóre PES kleslo na 86 bodů, zůstává tak v nejhorším pátém stupni. Index je ode dneška vypočítáván podle nové metodiky.

Už v předchozím týdnu se denní počet nově nakažených dostal ve středu nad 17.000 a minulé úterý činil zhruba 16.500. Předchozí rekordní nárůsty počtu případů covidu-19 na přelomu října a listopadu se pohybovaly pod 16.000 denně.

Od 1. března, kdy testy prokázaly nákazu koronavirem u prvních lidí v Česku, bylo v zemi zaznamenáno zhruba 777.000 případů covidu-19. Aktuálně nemocí trpí přes 126.000 lidí. V úterý mírně ubylo hospitalizovaných z pondělních 7103 na zhruba 7000. Asi tisícovka z nich je ve vážném stavu.

Od začátku epidemie zemřelo 12.436 lidí s covidem-19. V pondělí bylo zaznamenáno 124 úmrtí a v úterý 90, ale ministerstvo údaje o počtech zemřelých pravidelně zpětně navyšuje.

Nejvýrazněji v posledních dnech rostl počet nakažených na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku přibylo za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel přibližně 910 případů nemoci a na Rychnovsku 882. Nárůst počtu případů covidu-19 přes 800 byl v uplynulém týdnu zaznamenán také na Opavsku a Ostravsku. Rekordní nárůst případů covidu-19 zaznamenala v úterý Praha, kde přibylo 2034 nakažených.

Skóre PES podle upraveného výpočtu kleslo na 86 bodů 

Rizikový index protiepidemického systému PES k dnešnímu dni klesl na 86 bodů. Už víc než týden tak odpovídá nejpřísnějšímu, pátému stupni pohotovosti označovanému jako kritický stav, při němž se nákaza šíří komunitně a kapacity nemocnic se blíží svému limitu. Ministerstvo zdravotnictví dnes poprvé zveřejnilo protiepidemické skóre podle upravených parametrů, kdy do hodnoty nově započítává podíl hospitalizovaných s covidem, u nichž se nákaza prokázala až v nemocnici, a přestalo zohledňovat relativní pozitivitu testů. U reprodukčního čísla mírně změnilo jeho bodové ohodnocení.

  Pomoc Čechů Ukrajincům neopadá. Po měsíci války se zmnohonásobila

V úterý byla hodnota PES vypočítaná ještě podle staré metodiky 89 bodů, den před tím 85 a první tři lednové dny 90 bodů ze sta, což bylo dosud nejvyšší číslo.

Další parametry pro výpočet protiepidemického skóre, tedy průměr nakažených na 100.000 obyvatel za posledních 14 dní a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory, zůstaly i v upraveném výpočtu. Ve dvou nejvážnějších stupních pohotovosti už ministerstvo nezveřejňuje hodnotu indexu pro jednotlivé okresy ani kraje. Podle statistiků se nákaza komunitně šíří napříč celou zemí, a údaje za jednotlivé regiony tak postrádají smysl.

Zjednodušené reprodukčního číslo, která udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se k dnešku mírně snížilo z 1,28 na téměř 1,2. Podle dat ministerstva zdravotnictví se počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na 100.000 obyvatel zvýšil o 41 na 1220. Za poslední dva týdny bylo mezi lidmi staršími 65 let v přepočtu na 100.000 obyvatel 1058 nově nakažených, to je o 67 víc než předchozí den. Nový parametr, podíl zachycených nakažených mezi hospitalizovanými, byl zhruba 54 procent. Celkový součet bodů podle nového výpočtu tak dosáhl 86.

V Česku se od konce roku znovu výrazně zhoršuje epidemická situace a podle odborníků se nedá v dohledné době čekat zlepšení. Opatření v zemi odpovídají pátému stupni, kdy mimo jiné nefunguje většina obchodů a služeb, od 27. prosince. Vláda před Vánocemi uvedla, že to tak zůstane minimálně do neděle 10. ledna. Kvůli nepříznivé epidemické situaci a zhoršující se situaci v nemocnicích budou s největší pravděpodobností platit i příští týden.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com