Evropa se proti koronaviru očkuje a zpřísňuje omezující opatření

rbc.ru

Evropa pokračuje v úsilí co možná nejrychleji zbrzdit šíření nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Země se zaměřují na zpřísňování omezujících opatření a zároveň na co nejefektivnější postup při vakcinaci, která je nyní považována za klíčovou pro zvládnutí pandemie nemoci covid-19 vyvolávané koronavirem.

Jako poslední členská země Evropské unie má dnes s očkováním proti covidu-19 začít Nizozemsko, jehož vláda chtěla původně vakcinaci zahájit až 18. ledna. Naproti tomu v Německu už očkovali více než čtvrt milionu lidí a kabinet kancléřky Angely Merkelové dnes hodlá v zájmu ještě vyššího tempa jednat o urychlení výroby vakcíny. O pokroku při očkování bude po poledni informovat ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Podmíněné povolení pro používání vakcíny proti koronaviru od americké firmy Moderna v Evropské unii by dnes mohla vydat Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Panel odborníků v pondělí rozhodnutí odložil kvůli nevyjasněným detailům. Zatím evropské země očkují vakcínou vyvinutou firmami Pfizer a BioNTech.

V Dánsku dnes začnou platit zpřísněná opatření v boji s koronavirem, zatímco švýcarská vláda o dalším postupu teprve bude jednat. Posílit restrikce v zájmu zbrzdění postupu infekce chce i slovenská vláda, která by dnes měla schválit zpřísnění volného pohybu lidí pro region Nitry.

Autor: ČTK

  BioNTech přijal nabídku Sanofi na pomoc s výrobou vakcíny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com