Blatný hodnotí pozitivně, jak se zvládá v Česku trasovat covid-19

g.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hodnotí pozitivně, jak v Česku funguje trasování případů covidu-19. Novinářům po jednání vlády řekl, že systém má fantastické výsledky ve chvíli, kdy některé země na trasování již rezignovaly. Podle Blatného se aktuálně zavádí systém automatických textových zpráv, které by lidi o hovoru z hygieny informovaly předem.

Blatný řekl, že například ve středu mělo být kontaktováno přes 16.000 osob. „Podařilo se to zhruba u 12.000. Bavíme se zhruba o 70procentní úspěšnosti během 24 hodin, což je při těchto číslech fantastický výsledek,“ uvedl. Řekl, že řada zemí podobným způsobem trasovat nestíhá, případně na trasování jako takové úplně rezignovala.

Větší úspěšnost při kontaktování lidí, kteří se setkali s osobami s potvrzenou nákazou, by měly zajistit i SMS zprávy. „Zavádí se systém automatizovaných zpráv, které informují ještě dříve, než je ten telefonický hovor,“ uvedl. Kapacity hygienických stanic pro trasování jsou podle Blatného aktuálně posíleny o příslušníky armády, ale i další lidi z oblastí mimo státní správu.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová ve středu uvedla, že lidé nakažení novým koronavirem hlásí průměrně 0,72 rizikového kontaktu. Podle ní do dokazuje, že omezili kontakty a opatření fungují. Podle jiných odborníků kontaktů sice přes Vánoce ubylo, ale reálně jich je víc, zhruba čtyři až pět. Hygienici považují za rizikový kontakt takový, který trvá více než 15 minut, lidé jsou k sobě blíž než na dva metry a nemají respirátor.

Autor: ČTK

  Oslavy 17. listopadu budou letos výrazně omezené, část se přesune na internet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com