Evropská komise zajistila dalších 300 milionů dávek vakcíny

veja.abril.com.br

Evropská komise zajistila pro členské země Evropské unie dalších 300 milionů dávek první využívané vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech. Oznámila to předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová; první část nové dodávky má být k dispozici na jaře. Komise tak po kritice od některých politiků členských zemí, podle nichž není v první fázi dostatek vakcín pro všechny státy, zvýšila dosud objednané množství očkovací látky od zmíněných firem na dvojnásobek.

 „Nyní dáváme členským státům možnost, aby zakoupily více dávek první schválené vakcíny,“ prohlásila šéfka Komise. Nový kontrakt zajišťuje EU 200 milionů dávek s předkupním právem na dalších 100 milionů. Distribuce prvních 85 milionů z navýšeného množství by podle von der Leyenové měla začít ve druhém čtvrtletí.

Dosavadní kontrakt EU zaručoval, že americká a německá firma dodají dohodnutých 300 milionů do září. Z některých států však zněly hlasy, že distribuce začala příliš pomalu a že Komise měla objednat více již schválených vakcín než těch, které teprve na souhlas úřadů čekají. Brusel namítal, že spíše než v objednaném množství je problém v malých výrobních kapacitách.

Komise ve středu podmínečně schválila i využívání druhé covidové vakcíny od firmy Moderna, které budou mít unijní státy k dispozici 160 milionů dávek. Její distribuce by měla začít okolo poloviny ledna. EU má smlouvy i s dalšími čtyřmi výrobci, díky nimž bude mít pro 450 milionů svých obyvatel k dispozici na 2,3 miliardy dávek.

Do Anglie jedině s testem

Od příštího týdne budou muset lidé přijíždějící do Anglie předkládat negativní test na koronavirus. S odvoláním na britskou vládu o tom informovala agentura Reuters. Opatření kabinet premiéra Borise Johnsona přijal ve snaze ochránit Anglii před šířením nových mutací viru SARS-CoV-2.

  V Rakousku zatkli Čecha, který do země autem převezl deset Syřanů

Opatření se týká cestujících z lodí, letadel i vlaků. V okamžiku, kdy vyrazí na cestu do Anglie, nebude moci být test starší než 72 hodin. Pokuta za nesplnění povinnosti bude 500 liber (zhruba 14 500 Kč).

Maďarsko prodlouží stávající omezení proti šíření nákazy koronavirem, včetně zákazu nočního vycházení, do 1. února. Oznámil to premiér Viktor Orbán ve svém pravidelném rozhlasovém interview. Podle Orbána bude také dál pokračovat výuka na dálku na středních školách.

Tento týden se otevřely žákům základní školy, uvedla agentura Reuters. Připomněla, že v Maďarsku jsou od 11. listopadu zavřeny všechny střední školy, stejně jako hotely a restaurace, i když si lze odnést jídlo sebou. Zakázána jsou veškerá shromáždění. Platí také zákaz vycházení od osmé hodiny večer do páté hodiny ranní, dodala agentura MTI.

Australský stát Queensland se rozhodl zavést od pátečního večera třídenní uzávěru svého hlavního města Brisbane. V třetím největším australském městě se potvrdil jeden případ místního přenosu nákazy koronavirem, uvedly světové agentury. Úřady vyzvaly obyvatele Brisbane a okolí, aby v době uzávěry neopouštěli své domovy. Kvůli obavám z rozšíření nových mutací koronaviru australská vláda zpřísnila podmínky pro cestující ze zahraničí.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/koronavirus/3251630-evropska-komise-zajistila-dalsich-300-milionu-davek-vakciny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com