Zástupkyně škol: Ulehčení teoretické části maturit není potřeba

irozhlas.cz

Upravovat teoretickou část maturit není podle zástupkyň škol letos s ohledem na epidemii covidu-19 potřeba. Studenti se podle nich mohou na ústní zkoušky, testy i slohy připravit dobře i při výuce na dálku. Jako větší problém vidí odbornou část maturit na středních odborných školách. Shodly se na tom předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová a předsedkyně spolku Učitelská platforma Petra Mazancová. Podle Mazancové by ministerstvo školství mělo zajistit, aby se maturanti v druhém pololetí mohli věnovat už jen maturitním předmětům a co nejdříve se obnovila praktická výuka.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) dnes oznámil, že o podobě letošních maturit rozhodne s ohledem na vývoj epidemie v týdnu od 25. ledna. Možné úpravy zkoušek chce probrat se zástupci odborné veřejnosti. Z ankety, kterou ministr udělal na instagramu, podle Plagy vyplynulo, že studenti by vzhledem k pokračující výuce na dálku nejvíc uvítali zrušení ústní části maturit. Další by si přáli vypuštění státních maturitních testů nebo slohových prací.

„Co se týče gymnázií, tak já bych žádné úpravy nedělala, protože si myslím, že (maturanti) mají dostatek času na to se učit, a na gymnáziích si myslím, že by to zvládnout měli,“ řekla ČTK Schejbalová. Podle ní se příprava na teoretické předměty dá zvládnout i doma při výuce na dálku. Podobně se vyjádřila i Mazancová. „Já si myslím, že jakkoli jsou letošní maturanti v distančním vzdělávání delší dobu, než byli ti loňští, tak zas na druhou stranu se kvalita distančního vzdělávání zejména v jejich případě dost výrazně posunula,“ uvedla.

Obě se shodly na tom, že problém vidí v pozastavené praktické přípravě na středních odborných školách. Podle Mazancové by vláda měla odborné vzdělávání podpořit obnovením prezenční praktické výuky, i když by třeba teoretická výuka pokračovala dál distančně. Za vhodné by považovala i to, aby ministerstvo vydalo nařízení, že se mají maturanti v druhém pololetí věnovat jen předmětům, ze kterých maturují.

  Fiala a Babiš podpořili záměr na zrychlení očkování třetích dávek

Schejbalová připomněla, že maturity budou mít letos i bez dalších případných úprav novou podobu kvůli loňské novele školského zákona. Povinné slohy a ústní zkoušky z jazyků budou organizovat samy školy, stát bude mít na starosti jen testy. Ty se nově nebudou známkovat, ale hodnotit procenty a slovy uspěl či neuspěl. Podle Schejbalové budou maturity už tak jednodušší než dříve.

Podle Mazancové studenti v současnosti bojují s demotivací kvůli nejistotě, co bude dál. Ministerstvo by proto podle ní mělo zveřejnit i plán, co by se stalo, kdyby byla epidemická situace v květnu či červnu v nejhorším stupni rizika nákazy podle systému PES tak jako nyní. Nedá se podle ní spoléhat na to, že bude vše na jaře v době maturit lepší.

Mazancová rovněž podotkla, že zjišťování názorů studentů na instagramu nepovažuje za dobrý nápad. Mnoho studentů podle ní vnímalo anketu tak, že se ministr podle výsledku ankety zařídí, což tak podle ní asi úplně nebude.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com