Blatný: Náhradníci k očkování mohou být jen z lidí s nárokem

zpravy.aktualne.cz

Očkovací látku proti covidu-19 dodává výrobce do 31 očkovacích center, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mnohá ale předala vakcínu dál a naočkované má vykazovat 160 různých míst. Připomněl, že musí hlásit každý den každého očkovaného, aby byl o vakcinaci přehled. Vláda k tomu vydala mimořádné opatření ve středu, s očkováním se přitom začalo 27. prosince. Pokud v očkovacím centru bude zbývat vakcína kvůli lidem, kteří se na rezervovaný termín nedostaví, musí být náhradníci podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) jen z lidí, kteří mají přednostní nárok jako zdravotníci nebo senioři nad 80 let.

„Počty nebudou příliš velké, protože vakcína se ředí a podává až přímo na očkovacích místech,“ uvedl ministr k dávkám, které mohou zbývat. Z jedné rozmražené lahvičky od firem Pfizer a BioNTech je třeba vyočkovat rovnou pět až šest dávek, nemůže se dál skladovat. „Nemocnice mají a mohou mít seznamy náhradníků, ale nesmí to být lidé, kteří by nesplňovali tato kritéria,“ dodal.

V prioritní skupině pro očkování je asi 830.000 lidí, senioři nad 80 let, lidé žijící v domovech důchodců a domovech se zvláštním režimem a všichni zdravotníci. Z dobrovolníků pracujících v nemocnicích mají podle Blatného nárok na přihlášení přednostně jen lidé, kteří jsou v databázi zdravotníků nebo je mohou naočkovat přímo zdravotnická zařízení, kde pracují.

Po nich následuje druhá přednostní skupina, kterou tvoří už více než 3,7 milionu lidí. Jsou mezi nimi vybrané profese, například policisti nebo učitelé, ale také starší 65 let a chronicky nemocní s vybranými nemocemi.

Ministr také vyjasňoval některé nejasnosti, které se týkají očkování této skupiny. Mezi prioritní skupinou jsou například také pečující o osobu, která patří do rizikové skupiny, například seniora nebo zdravotně postiženého. Podle Blatného bude možné zkontrolovat, zda o někoho pečují, podle seznamu lidí, kteří jako pečující pobírají příslušnou sociální dávku.

  Nemocniční zdravotníci dostanou odměny v květnu, slíbil Blatný

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com