Petříček, Babiš i politici ze zemí EU odsoudili zatčení Navalného

zahranicni.ihned.cz

Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček patří mezi ty evropské politiky, kteří jasně odsoudili dnešní zatčení ruského oponenta režimu Alexeje Navalného krátce po příletu do Moskvy. Petříček krok ruských úřadů pokládá za politicky motivovaný akt a na twitteru uvedl, že bude chtít věc projednat na nejbližším jednání rady ministrů zahraničí EU. Jako odklon od demokratických principů okomentoval událost i český premiér Andrej Babiš. K okamžitému propuštění Navalného vyzval předseda Evropské rady Charles Michel.

„Byl zatčen za své názory, nikoli za to, co je mu formálně kladeno za vinu. Ruský režim tím porušuje mezinárodní smlouvy o lidských právech,“ podtrhl Petříček s tím, že na ministerském jednání navrhne diskusi o možných sankcích.

K události se vyjádřil také premiér Andrej Babiš. Ten napsal, že se bude zabývat možnými kroky na úrovni Evropské unie. Babiš podotkl, že Navalného zatčení v něm posiluje pocit, že se Rusko vzdaluje od společenství demokratických států.

Po reakci na zatčení Navalného volají také Estonsko, Litva a Lotyšsko, napsal na twitteru litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis. „Evropská unie by měla jednat pružně a pokud (Navalnyj) nebude propuštěn, musíme v odpovědi na tento nehorázný akt zvážit restriktivní opatření,“ uvedl také Landsbergis.

Navalného okamžité propuštění žádá rovněž polský premiér Mateusz Morawiecki. Věc podle agentury Reuters označil za pokus o zastrašení demokratické opozice v Rusku. Podle šéfa polské vlády je proto nutná jasná a jednoznačná reakce Evropské unie.

K bezodkladnému propuštění politika na svobodu vyzvala také Francie. Francouzské ministerstvo zahraničních věcí v prohlášení podle agentury AFP sdělilo, že je dnešní zprávou „velmi znepokojeno“.

„Zatčení Navalného po jeho příletu do Ruska je velmi vážná věc, která se nás dotýká. Žádáme o jeho okamžité propuštění. A očekáváme, že budou respektována jeho práva,“ napsal šéf italské diplomacie Luigi Di Maio na twitteru. K okamžitému propuštění kritika Kremlu vyzval na twitteru také italský ministr hospodářství Roberto Gualtieri.

  Medveděv: Pokud se Ukrajina pokusí získat Krym, nadejde pro ni soudný den

Kanada odsoudila opozičníkovo zadržení jako „nepřijatelné“. „Ruské úřady jej musí okamžitě osvobodit. Je to nepřijatelné a budeme nadále vyžadovat vysvětlení jeho otravy,“ uvedl nový kanadský ministr zahraničí Marc Garneau.

K Navalného osvobození také vyzval příští poradce pro národní bezpečnost nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan, stejně tak podle agentury AFP požadoval „pohnání k odpovědnosti“ viníků Navalného srpnové otravy.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová odpověděla na facebooku, kde žádala zahraniční představitele, aby „respektovali mezinárodní právo“ a věnovali se vlastním problémům.   

Za propuštění opozičního představitele se vyslovila rovněž mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International (AI). „Zadržení Alexeje Navalného je jen další důkaz, že se ho ruské úřady snaží umlčet. Zatčení jen podtrhuje potřebu vyšetřit obvinění, že za jeho otravou stojí lidé, kteří dostali příkazy z nejvyšších státních pozic,“ sdělila ředitelka moskevské kanceláře AI.

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl dnes zatčen krátce po svém přistání v Moskvě při průchodu pasovou kontrolou. Od srpna loňského roku se v Berlíně zotavoval z pokusu o otravu jedovatou látkou ze skupiny novičok. Před tím zkolaboval na palubě letounu ze sibiřského Tomsku do Moskvy a úřady později povolily příbuzným jeho transport do Berlína. Podle německé armádní laboratoře byl otráven zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Výsledek analýzy potvrdily i laboratoře ve Francii a ve Švédsku, ke stejnému závěru dospěla také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Navalnyj z pokusu o otravu obvinil Vladimira Putina a ruskou tajnou službu FSB. Ruské úřady podíl na jeho otrávení odmítají a zpochybňují, že byl vůbec otráven. Evropská unie a Británie kvůli věci uvalily sankce na Putinovy spolupracovníky, Moskva odpověděla vlastními postihy.

O tom, že Navalnému po příletu do vlasti hrozí zatčení, informovala ve čtvrtek Ruská vězeňská služba (FSIN). Služba upřesnila, že Navalnyj se nedostavil v Moskvě na kontrolu v souvislosti s podmíněným trestem za zpronevěru. Agentuře Reuters dříve jeden z právních obhájců známého kritika Kremlu sdělil, že jeho klientovi hrozí po návratu do vlasti až 3,5 roku vězení.

  Moskva nabízí obyvatelům na jihu Ukrajiny ruské pasy, Kyjev to odsoudil

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com