Trump po čtyřech letech opustil Bílý dům, míří na Floridu

Končící americký prezident Donald Trump po čtyřech letech ve funkci dnes krátce po 08:00 místního času (14:00 SEČ) opustil Bílý dům, do kterého se odpoledne místního času nastěhuje jako nová hlava státu Joe Biden. V projevu před odletem na Floridu Trump poděkoval příznivcům za „neuvěřitelné čtyři roky“ a nastupující administrativě popřál mnoho štěstí a úspěchů.

Trump se i na samém konci funkčního období nedrží tradic americké politické scény. Běžně by končící hlava státu ráno před inaugurací v Bílém domě přijala svého nástupce a následně se zúčastnila inaugurace. Trump ovšem na ceremoniálu, kde Biden složí prezidentskou přísahu, bude chybět. Jako legitimního vítěze voleb Bidena stále neuznal.

První chvíle v pozici exprezidenta podle všeho stráví ve své rezidenci Mar-a-Lago ve West Palm Beach, kam po přesunu vrtulníkem na leteckou základnu za Washingtonem odletěl v prezidentském speciálu Air Force One. Jeho mandát vyprší v poledne washingtonského času (18:00 SEČ).

„Byly to neuvěřitelné čtyři roky, společně jsme toho tolik dokázali,“ prohlásil před novináři a skupinou příznivců těsně před odletem na Floridu. „Nebyli jsme běžná administrativa,“ pokračoval jeho krátký projev, který zahrnoval tradiční nepřesná tvrzení o „největším snížení daní v dějinách“ a vybudování „nejlepší ekonomiky“ v historii Spojených států.

„Vždycky za vás budu bojovat, budu se dívat, budu poslouchat. Nové administrativě přeji mnoho štěstí a velké úspěchy,“ uvedl Trump. Na závěr projevu řekl, že „v nějaké podobě se vrátíme“, a dodal: „Ať se vám daří, brzy se uvidíme.“ Podobně jako ve svém úterním prohlášení nezmínil jméno svého nástupce v Bílém domě.

Autor: ČTK

  Tisíce lidí si v Evropě připomněly druhé výročí začátku války na Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com