Hamáček je v nynější situaci proti otevření lyžařských areálů

g.cz

V Česku podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) aktuálně není situace na to, aby se otevřely lyžařské areály. S návrhem na jejich otevření neuspěl v pondělí na jednání vlády místopředseda vlády Karel Havlíček (za ANO), dnes by však měl kabinetu předložit přísnější verzi plánu. Hamáček na twitteru argumentuje denními nárůsty potvrzených případů covidu-19 v Česku, ale také zaplněnými nemocnicemi. Otevření sjezdovek prosazovala také KSČM při úterním hodnocení toleranční dohody s vládním ANO.

Havlíček v pondělí navrhoval vládě otevřít skiareály od pátku. Podmínkou by bylo dodržení opatření proti šíření koronaviru jako povinné rozestupy a respirátory třídy FFP2 ve frontách a na lanovkách. Návrh přísnějšího režimu bude podle Havlíčka spočívat v menším počtu přepravovaných lidí na lanovkách a zejména v systému kontrol a následků za nedodržování opatření v lyžařských střediscích.

Předseda komunistů Vojtěch Filip po hodnocení smlouvy s ANO uvedl, že podle jeho informací bránili spuštění skiareálů ministři za ČSSD. Dodal, že to chce s Hamáčkem probrat. Šéf Ústředního krizového štábu Hamáček se dnes na twitteru postavil proti otevření sjezdovek. „V situaci 9000 nově nakažených denně, přeplněné nemocnice, vyčerpaní zdravotníci, reprodukční číslo blížící se jedničce, britská mutace viru za rohem – to není moment na otevírání sjezdovek,“ napsal.

Skiareály mohly v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle jejich asociace jednu až 1,2 miliardy korun. V ČR je podle Havlíčka 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45.000 lidí.

Autor: ČTK

  Nová opatření, nové pokuty. Na kolik vás přijde špatně nasazený respirátor?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com