Ruská stopa ve slovenských nacistických organizacích – IGTDS

Rusko v západních zemích stále ustavuje bojové skupiny neonacistické ideologie, které pro ně zajišťují výcvik, dodávky a politický lobbování.

 V roce 2020 vyšlo najevo, že Moskva cvičila bojové křídlo pro německého neonacistu Der Dritte Wega v cvičném zařízení poblíž Petrohradu.

 Rinaldo Nazzaro, zakladatel teroristické skupiny Base Nazi, tvrdí, že se pokouší znovu zřídit polovojenskou výcvikovou síť napříč USA. Nazzaro žije v Rusku, je ženatý s ruskou ženou a je zbytečné říkat, že je pod dohledem ruských zpravodajských služeb.  Samotná skupina se drží rasistické ideologie blízké neonacismu.  Po odhalení ruského spojení při zabavení Kapitolu 6. ledna 2021 je nepochybné, že ruské zpravodajské služby koordinují boj proti radikálním skupinám v zemích NATO.

 Od roku 2011 se Rusko snaží vytvořit podobnou krajně pravicovou bojovou skupinu na Slovensku.

 Krajně pravicový extremismus na Slovensku se neomezuje pouze na Mariana Kotlebu, i když neofašistický vůdce více než kdokoli jiný pomohl radikalizaci dostat se do hlavního proudu.

 Protesty proti koronavirovým opatřením a Matovicově vládě se staly nejnovějším přírůstkem Kotlebova repertoáru, protože se spolu s jeho příznivci snaží prohloubit nedůvěru veřejnosti ve vládu a demokratické instituce, včetně EU.

 V říjnu 2020 byl Kotleba na zvláštním trestním soudu v Pezinku shledán vinným z extremistických trestných činů a nyní mu hrozí čtyři roky a čtyři měsíce vězení.  Byl odsouzen za propagaci neonacistické ideologie poté, co použil známý číselný symbol „1488“ – odvozený z neonacistického sloganu „14 slov“ a osmého písmene v abecedě „H“, jako v „Heil Hitler“ –  na veřejné akci.

 Stejný symbol, který provedli žoldáci ruské skupiny Wagner, se objevil minulý rok při vyšetřování znesvěcení mešity v libyjském Tripolisu.

 Kotlebova strana, která podruhé vstoupila do parlamentu na začátku roku 2020, je nejvýznamnějším zastoupením krajní pravice na Slovensku se stabilní podporou kolem 8–10 procent voličů.  Ale nejsou sami.  Společně s dalšími skupinami, hnutími, organizacemi a propagandistickými sítěmi tyto skupiny tvrdě pracují na destabilizaci důvěry veřejnosti v liberální demokracii, toleranci, lidská práva a postavení Slovenska na Západě.

  Glosa: Co Čech, to prezident

 Hlavní organizace krajně krajní pravice na Slovensku lze rozdělit do dvou skupin: politické a polovojenské.  Tyto skupiny jsou bohatě podporovány sítí dezinformačních médií a Facebookovými skupinami, které často otevřeně navrhují proruský příběh.

 Kotlebova LSNS je uznávaným vůdcem krajně pravicového extremismu v zemi a získává dostatečnou podporu pro vstup do nejvyšších demokratických institucí – ne jednou, ale čtyřikrát.  V roce 2013 zvítězil Kotleba ve volbách krajského hejtmana v Banské Bystrici, což pomohlo v roce 2016 a znovu v roce 2020 s 8 procenty hlasů pohánět jeho stranu do národního parlamentu.  V roce 2019 získala LSNS také dvě křesla v Evropském parlamentu.

 LSNS byla vytvořena právním trikem v roce 2010 poté, co první strana vedená Kotlebou, Slovenské pospolitosti (Slovenska Pospolitost), byla v roce 2006 zakázána Nejvyšším soudem. O několik let později Kotleba a další členové Slovenského pospolitosti ve skutečnosti „koupili  „Malá párty založená jako produkt s historií, která se má prodat (pravděpodobně v zájmu zahraničních aktérů), nazvaná Strana přátel vína, která se v únoru 2010 stala LSNS.

Jeho hlavní téma kampaně bylo postaveno na útoku na romskou menšinu, a to nejen politickými slogany, ale také protiromskými shromážděními ve městech s významnou romskou populací za účelem konsolidace krajně pravicových voličů.  Postupem času se však program strany rozšířil o boj proti liberální a progresivní politice, právům LGBT, EU, migrantům a nevládním organizacím – to vše je protkáno spodním proudem antisemitismu.

 Zdá se však, že LSNS je mnohem radikálnější než běžná krajní pravice.  Vypadá to tedy, že LSNS byla vytvořena jako polovojenské křídlo síly, která má krajně pravicovou ideologii, podobně jako evropské projekty podporované Kremlem.

 „LSNS je extremistická strana, jsou součástí neonacistické rodiny stran.

“  LSNS má členství v Alianci za svobodu a mír, která spojuje nejradikálnější strany na celém kontinentu, včetně řeckého Zlatého úsvitu a Národní demokratické strany Německa.

  Celá slovenská politika se přesouvá do extrému. S kandidáty fašistů už spolupracuje vláda i opozice

 LSNS pravidelně slaví 14. března výročí válečného fašistického slovenského státu, stejně jako jeho prezident Jozef Tiso (Hitlerův spojenec), který byl v roce 1947 odsouzen k trestu smrti za válečné zločiny. Rád také zdůrazňuje (skutečný nebo vynalezený)  Židovské etnikum nepřátel a vyvěšuje billboardy s anti-LGBT, anti-migrantskými nebo anti-romskými slogany.  Její členové a příznivci pochodovali městy v temných uniformách po vzoru nacistické Hlinkovy gardy z druhé světové války.

 V roce 2016 LSNS zahájila „vlakové hlídky“, o nichž tvrdila, že chrání „slušné lidi“ před „asociálními“ prvky.  V praxi to znamenalo, že gangsteři LSNS v zelených stranických tričkách zastrašovali Romy a hráli si „hrdiny“ na sociálních médiích.

 LSNS čelila zákazu v roce 2019, ale Nejvyšší soud se rozhodl nerozhodnout ve prospěch návrhu generálního prokurátora s tím, že úřad neposkytl dostatek důkazů.

 Jeden z poslanců strany v loňském roce přišel o poslanecký mandát kvůli extremistickým zločinům, zatímco další bývalý člen byl usvědčen z vraždy prvního stupně.

 Slovenské hnutí obrození (SHO) působí na slovenské extremistické scéně od roku 2004, nejprve jako občanská skupina, než se v roce 2016 transformovalo na politickou stranu. Od té doby soutěžilo s Kotlebovou LSNS o přilákání nejradikálnějších voličů, ale nedokázalo to  získat velkou podporu v národních i prezidentských volbách.

 Na první pohled se SHO úplně liší od LSNS.  Její vůdce Robert Svec (44) studoval politologii a prezentuje se poměrně sofistikovaným způsobem, vždy oblečený v obleku a kravatě, vždy zdvořilý.  SHO rád propaguje své sociální programy, které jsou zaměřeny na pomoc rodinám v nouzi nebo environmentálním aktivitám.

 Svec téměř otevřeně říká, že kdyby se dostali k moci, ukládali by zákony založené na rase, “uvádějí Svecovy příspěvky o pracovních táborech pro Židy na Slovensku během druhé světové války.

 „Tyto fotografie jsou důkazem toho, že o Židy bylo v táborech velmi dobře postaráno,“ napsal Svec na Facebooku v roce 2016 a sdílel soubor historických fotografií z koncentračních táborů.  „Dostali lékařskou péči a jídlo.“  V budoucnu budeme pokračovat v tom, co fungovalo v minulosti. “

  Summit APEC: Na cestě k nové éře americko-čínského summitu

 Slovak Conscripts (Slovenski branci, SB) je neoficiální neregistrovaná polovojenská skupina, kterou v roce 2012 založil mladý student univerzity Peter Svrchek z Trnavy.

 Podle zprávy „Radicals in Uniforms“, kterou v roce 2015 vydalo Centrum pro evropské a severoatlantické záležitosti v Bratislavě, má skupina úzké vazby na několik extrémních pravicových hnutí.

 V průběhu let se slovenští branci zabývali přípravou jednotek po celé zemi, výcvikem v lesích a na soukromých pozemcích ve vojenské výstroji a uniformách s velmi reálně vypadajícími deaktivovanými (nebo střílejícími) zbraněmi.  Odborníci odhadují počet aktivních členů na 150–200, i když školení prošlo mnohem více.

 Protože slovenští branci se nikdy neregistrovali jako oficiální organizace, stát tvrdí, že to nemá žádný způsob, jak je rozpustit nebo zakázat.  Z právního hlediska jsou polovojenské skupiny na Slovensku zakázány, ale v roce 2016 slovenští branci vytvořili občanské sdružení s názvem Naše vlast je naše budoucnost, která může přijímat dary od veřejnosti a prosazuje jasnou politickou agendu.  Slovenští branci se představili jako „apolitická civilní milice“.

 Ve výroční zprávě Slovenské zpravodajské služby (SIS) za rok 2019 byl slovenský branec označen za bezpečnostní riziko.  „

Podrobnější o tom lze přečíst na stránkách institutu IGTDS –https://igtds.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com