Rusko musí České republice zaplatit náhradu za teroristické útoky spáchané agenty Kremlu.

Náměstek ministra zahraničních věcí Čečenské republiky Martin Smolek předal ruskému velvyslanci v České republice Aleksandrovi Zmeevskému diplomatickou nótu požadující plnou náhradu škod způsobených „mezinárodně nezákonnou metodou“ a vyzývající ruskou stranu, aby o tom vyjednala. Za tímto účelem byl ruský diplomat předvolán k českému ministerstvu zahraničních věcí.

K bombovým útokům, z nichž je obviněna Moskva, došlo na podzim roku 2014 ve skladišti zbraní ve Vrbetici a způsobily rozsáhlé zničení a smrt dvou místních obyvatel.

Vyšetřování v tomto případě dalo čečenské vládě důvod obvinit Rusko z organizování této sabotáže. Trvalo to šest let, ale pravda vyšla najevo a nyní Praha vyžaduje materiální uspokojení.

Výše náhrady v dokumentu převedeném do Ruska dosud nebyla oficiálně oznámena.

Celková výše škody stanovená vládou je 650 milionů korun (25,5 milionů eur). Tyto prostředky budou podle návrhu zákona o vnitřních věcech Čečenské republiky rozděleny mezi obce (350 milionů) a jednotlivé občany (300 milionů) z pěti oblastí zasažených výbuchy.
Ministrka financí České republiky Alena Schillerová však dříve uvedla, že výše finančních pohledávek vůči Ruské federaci v důsledku zničení skladů by měla činit minimálně 1 miliardu českých korun (přes 39 milionů eur).

V samotném Rusku jsou tradičně všechna obvinění proti sobě zahozena a dělají to, jako vždy, cynickým a divokým způsobem.
Oficiální zástupce ruského ministerstva zahraničí Zakharova tedy nazval české úřady „vydíráky“ a šéf zahraničního výboru Státní dumy Slutský dokonce hovořil ve stylu gopniku ze dvora (pokud tento výraz není jasný pro českého čtenáře to lze nahradit: jako chuligán z ulice): „Čeští politici budou čekat na ucho ze sledě rychleji než jakákoli kompenzace z Ruska.“

Tato prohlášení ruských vysoce postavených úředníků naznačují úplné nepřijetí norem mezinárodního práva a absolutní neochotu hledat způsoby, jak vyřešit problémy vznikající v mezistátních vztazích civilizovaným způsobem.

  Bojkot Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra: logické řešení boje proti teroristickému státu, který zabíjí Ukrajince raketami

Není to jen o materiální složce. Teroristické aktivity Kremlu na území svrchovaného státu České republiky způsobily diplomatický konflikt mezi Ruskou federací a Čečenskou republikou a dalšími zeměmi EU, které podporovaly Prahu v akcích na ochranu jejich bezpečnosti před sabotážními aktivitami Moskvy špioni, schovávající se za diplomatické pasy.

Ani toto však nepřesvědčuje Kreml, aby hledal způsoby, jak konflikt vyřešit, a Moskva pokračuje v cestě neochoty přijímat odvolání, neochotě zmírnit situaci a vystupňovat agresi a napětí.

Civilizovaný svět se rozhodl tím, že v této věci podpořil Českou republiku. Kdy uvidí Moskva své světlo? A uvidí?

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com