Až 300 rodin z poničených obcí může přijít o peníze ze sbírek, kvůli exekuci

idnes.cz

Až 300 rodin z tornádem zasažených obcí může přijít o finanční pomoc z veřejných sbírek. Jsou totiž v exekuci. Česká asociace povinných jim nyní nabízí bezplatnou právní pomoc. Na problém upozornil server iRozhlas.cz.

rozhovoru pro Radiožurnál prezidentka asociace Denisa Rohanová uvedla, že se tento problém týká skoro 450 lidí, tedy zhruba 300 rodin.

„Mohou přijít o veškeré peníze z pojištění, které se netýkaly nemovitosti jako takové. Mohou přijít o peníze z pojištění domácnosti, z pojištění vozidla. Mohou přijít o finanční dar a bohužel i o materiální pomoc ve chvíli, kdy se stane jejich majetkem,“ uvedla Rohanová.

Jinými slovy to znamená, že v momentě, kdy rodina finanční pomoc obdrží, podléhá exekuci.

Lidé v exekuci, kterým tornádo mnohdy vzalo i střechu nad hlavou, přitom o této problematice vůbec nevěděli. Asociace si nyní klade za cíl jednat o jejich osudu se starosty postižených obcí a apelovat na exekutorskou komorou, aby schvalovala žádosti o odklad exekuce. Pokud by k tomu nepřistoupili sami exekutoři, chce asociace vyzvat ministerstvo spravedlnosti, aby odklady schvalovaly soudy.

Asociace nabízí také místním bezplatnou právní pomoc. „Budeme lidem pomáhat v tom, pokud přišli o dokumenty, tak abychom jim veškerou dokumentaci k exekucím získali,“ řekla v rozhovoru prezidentka asociace.

Po tornádu, které se minulý týden ve čtvrtek prohnalo Břeclavskem a Hodonínskem, je k částečnému nebo úplnému zbourání určeno 180 domů. Poškozeno je přes  1200 budov. Neštěstí vyvolalo nebývalou vlnu solidarity, ve sbírkách se zatím vybrala miliarda korun, zhruba čtvrtina z toho na účtu Diecézní charity Brno.

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

  Chřestění zbraněmi, odmítl Zeman vyslání vojáků, kritizuje dar vlády Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com