Policisté v Praze dnes budou pokračovat ve zvýšených kontrolách

Pražští policisté dnes budou pokračovat ve zvýšených kontrolách dodržování opatření proti covidu-19 na místech, kde se lidé z důvodu hezkého počasí začali ve velkém množství shlukovat. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová ČTK řekla, že v úterý odpoledne a večer policisté zasahovali na řadě míst, například na podskalské náplavce, v Riegrových sadech nebo u pivních zahrádek na Ohradě v Praze 3. Podle mluvčí provedli v centru asi 1600 kontrol.

Podle mluvčí je v pořádku, že lidé s ohledem na hezké počasí tráví více času venku, ale je nutné dodržovat všechna opatření včetně zakrytí úst a nosu nebo zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti. Při úterních kontrolách podle Kropáčové policisté s lidmi řešili porušení domluvou, správním orgánům předali k řešení pouze některé provozovatele stánků s občerstvením.

V úterý podle mluvčí policie v metropoli uskutečnila asi 1600 kontrol v centrální části města, dalších 8000 pak bylo na hranicích metropole v souvislosti se zákazem pohybu mezi okresy. Ke sdružujícím se skupinám podle Kropáčové policisté přijížděli jak na základě oznámení, tak vlastního zjištění.

Například na náplavku se museli vracet několikrát. Mluvčí řekla, že po výzvě se lidé zpravidla v klidu rozešli, ale někteří se později vrátili a přišli další. Policisté se museli na oblíbené místo k Vltavě vrátit i po 21:00, kdy se tam i přes zákaz vycházení stále zdržovalo několik desítek lidí. I v tomto případě policie porušení řešila domluvou. Zásahu se účastnila i pořádková jednotka.

Večer policie zasahovala i v Riegrových sadech, už odpoledne pak například u pivních zahrádek na Ohradě, kde jednání provozovatele vyhodnotili jako možný přestupek proti platným protiepidemickým opatřením. Policisté tam vyzvali k odchodu asi 200 lidí, kteří bez problémů uposlechli. Policie případ předala příslušnému správnímu úřadu, který bude jednání majitele podniku řešit jako přestupek.

  Prezident Zeman bude mít ve svátek 28. října televizní projev

Součástí protiepidemických opatření nyní je zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech. Pokud si lidé koupí občerstvení z okénka, musí při jeho konzumaci udržovat alespoň dvoumetrový odstup od ostatních, nejde-li o členy jedné rodiny. Lidé také musí venku nosit alespoň roušku, což se týká tzv. zastavěného území obce, kam nicméně spadá celé město včetně parků.
Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com