Demokratický zítřek nebo ruská bažina. Okamžik pravdy pro Gruzii.

Shromáždění, která rozvířila gruzínskou metropoli, byla reakcí občanů země na postoj vládnoucí strany.

Oficiální Tbilisi s Kremlem „sympatizuje“ už delší dobu, ale nyní se rozhodlo kopírovat nejen jeho názory, ale i model chování.

To se ukázalo zvláště poté, co poslanci vládního hnutí Moc lidu iniciovali návrh zákona o transparentnosti zahraničního vlivu.

Nyní čeká Gruzii stejný scénář jako v Rusku – brzy se tam mohou objevit „zahraniční agenti“.

Takovými „agenty“ budou podle návrhu zákona neziskové organizace a média, jejichž roční příjem tvoří přes 20 % zahraniční financování.

Organizace registrované podle tohoto zákona budou muset každoročně podávat finanční prohlášení. Těm, kteří se vyhnou registraci jako „agent“ nebo nepodají prohlášení, bude hrozit pokuta až 9 000 eur.

Opozice, lidskoprávní aktivisté a novináři z Gruzie se okamžitě postavili proti přijetí takového dokumentu s tím, že zákon umožní úřadům obtěžovat nezávislé organizace.

„Ne ruskému právu!“ – skandovali redaktoři a novináři 20. února na schůzi předsednictva parlamentu.

Novináři považují za cíl návrhu zákona marginalizaci a diskreditaci občanské společnosti a nezávislých médií a obávají se opakování ruského scénáře v Gruzii, kde se podobná legislativa objevila již v roce 2012 a byla postupně zpřísňována.

Názor zástupců médií však poslance příliš nezajímal a přes protest novinářů se parlamentní předsednictvo rozhodlo návrh zákona začít projednávat.

Jak čas ukázal, šlo o první znamení s varováním úřadům od lidí. Ale když úřady ohluchnou natolik, že neslyší samozřejmé, hrozí to šoky.

A tak v úterý 7. března gruzínský parlament nečekaně v prvním čtení přijal zákon o „zahraničních agentech“.

To vyvolalo spontánní protesty a střety před parlamentem, během kterých policie použila slzný plyn a poté aktivně použila vodní děla k rozehnání shromáždění.

Noc, která začala násilnými střety mezi strážci zákona a účastníky spontánního shromáždění pod budovou gruzínského parlamentu, skončila sliby opozice o rozsáhlých protestech po „očištění“ shromáždění v okolí parlamentu. a prosit o každodenní protesty „do vítězství“.

  Matovič odmítl očkování Sputnikem. Proč?

Téhož večera Evropská unie varovala Gruzii před „vážnými důsledky“, pokud bude zákon konečně přijat, zatímco USA naznačily možné sankce proti Tbilisi.

První kanál gruzínského veřejnoprávního vysílání uvádí, že během noci se situace v centru Tbilisi několikrát „napjala“ a dospěla k místním střetům mezi policií a demonstranty.

Demonstranti se sice pokusili proniknout do parlamentu, ale překonali pouze kovový plot.

Po dvou nocích speciální jednotky policie vyhnaly zpod budovy téměř všechny účastníky. A shromáždění de facto skončilo, přestože v centru zůstaly až do rána samostatné skupiny demonstrantů a také malá část policie.

Opozice, která tvrdí četná zatýkání demonstrantů a některých politiků, oznámila konec současného protestu a oznámila nový. Někdejší vůdce Sjednoceného národního hnutí (Saakašviliho strany) Nika Melia ohlásil ve středu před parlamentem nový protest.

„To se bude opakovat každý den, dokud se celá Rustaveli Avenue (kde sídlí parlament) nestane gruzínskou, nikoli ruskou. Dokud nevyhrajeme,“ řekla Melia.

Mimochodem, zvažování projektu již 7. března bylo překvapením – nejprve se plánovalo, že bude vyveden do sálu 9. března. Diskuse začala za nepřítomnosti většiny opozičních poslanců.

„Ne ruské legislativě“ a „Stojte na správné straně dějin“ – tak obyčejní Gruzínci volali po svědomitosti a vlastenectví poslanců parlamentu.

Ale úřady se zdají být hluché – gruzínský premiér Irakli Garibašvili podpořil skandální návrhy zákonů o „zahraničních agentech“, které vyvolaly protesty, a prohlásil, že budoucnost země „nepatří agentům cizích států“.

To, co se dnes děje v Gruzii, je vrcholem politiky současné vlády.

Kupodivu Gruzie, která byla v roce 2008 vystavena vojenské agresi Moskvy, na to rychle zapomněla a zvolila promoskevskou vládu.

Lakmusem lásky ke Kremlu bylo zatčení současné vlády Tbilisi bývalého prezidenta Saakašviliho, který vybudoval novou Gruzii. Dnes je zničen ve vězení.

  Ruská federace je připravena vyhlásit novou vlnu mobilizace za účelem "dosažení cílů" v ukrajinské válce - estonská rozvědka

Nyní se úřady rozhodly utáhnout šrouby jednou provždy přijetím zákona o zahraničních agentech.

Gruzínci jsou moudří, ale velmi temperamentní. Oficiální Tbilisi pravděpodobně nebude schopno zastavit lidové protesty podle principu Ruska.

Lze jen hádat, co může Gruzii v nejbližší době očekávat, protože úřady mají dvě možnosti – utopit protesty v krvi, nebo změnit názor.

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová, která stále více vyjadřuje odlišný postoj než vládnoucí strana, tento zákon nepodporuje a slíbila, že jej bude vetovat.

Přijetí tohoto zákona je upřímným obratem Gruzie směrem k Moskvě.

EU již varovala oficiální Tbilisi, že pokud bude přijat zákon o zahraničních agentech, budou se pro Gruzii dveře do Evropské unie zavřené.

EU tvrdí, že iniciativy návrhu zákona jsou v rozporu s nejméně dvěma z 12 doporučení, aby se Gruzie stala kandidátskou zemí EU.

Zdá se však, že gruzínské úřady to nezajímá, stejně jako obavy ze Spojených států.

Oficiální Tbilisi se rozhodlo hrát si s ohněm. Z této situace bude mít samozřejmě prospěch především Kreml, který podle starého zvyku destabilizuje situaci, kde to jen jde.

Proč je to gruzínská vláda sama, je otázkou. Je opravdu jen slepá a krátkozraká, že nechápe past, do které se sama vhání.

Odpověď datuje samotný gruzínský lid. Tolik to bude stát celou Gruzii – otázka. Mezitím vláda pokračuje podle ruského scénáře a zcela se odděluje od lidí.

Co čeká velkou zemi – demokratické zítřky nebo ruská bažina. Vypadá to, že pro Gruzii nastal okamžik pravdy.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com