KGB si podle exagenta pěstovala Trumpa 40 let, od jeho sňatku s Češkou

time.com

Rusko si pěstovalo bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa jako svou významnou položku 40 let. Vědělo o něm od jeho sňatku s Češkou Ivanou Zelníčkovou v roce 1977. V rozhovoru s britským listem The Guardian to řekl bývalý agent sovětské tajné služby KGB Jurij Švec, který žije od roku 1993 v USA jako Yuri Shvets.

Sovětský svaz v 80. letech Švece jako špiona poslal do Washingtonu pod krytím zpravodaje tiskové agentury TASS. Po trvalém usazení získal americké občanství, pracuje jako bezpečnostní vyšetřovatel a spolupracoval s ruským agentem Alexandrem Litviněnkem, zavražděným v Londýně v roce 2006. Dnes 67letý Shvets je hlavním zdrojem informací pro právě vydanou knihu novináře Craiga Ungera American Kompromat.

Shvets přirovnává Trumpa k britské zpravodajské skupině Cambridge five, která předávala Sovětskému svazu informace za druhé světové války a byla aktivní do začátku 50. let. Trump byl podle něj do té míry ochoten papouškovat protizápadní propagandu, že se to v Moskvě slavilo.

Unger ve své knize píše, že poprvé se Rusko o Trumpa začalo zajímat po jeho sňatku s českou modelkou a na Trumpa se pak zaměřily tajné operace, na něž dohlížela československá tajná služba ve spolupráci s KGB.

Tři roky po svatbě Trump zahájil svůj první stavební projekt v newyorském hotelu Grand Hyatt. Od sovětského imigranta Semjona Kislina, který spoluvlastnil obchod s elektronikou Joy-Lud na 5. Avenue, do něj nakoupil 200 televizních přístrojů. Podle Shvetse Joy-Lud kontrolovala KGB a Kislin fungoval jako vyhledávač potenciálních cílů tajné služby. Trumpa tehdy za něj označil, avšak Kislin kontakty s KGB popřel.

Poprvé Trump s manželkou navštívil Moskvu v roce 1987 a operativci KGB mu tehdy začali lichotit a naznačovat, že má vstoupit do politiky. „Potřebovali ho získat, shromáždili o něm hodně osobních informací. Dospěli k názoru, že je racionálně i psychologicky značně ovlivnitelný a že zabírá na lichocení. Na tom stavěli, vyvolávali u něj pocit, že na ně dělá ohromný dojem a že je ten pravý, kdo by se měl jednou stát americkým prezidentem, protože svět mohou změnit právě takoví lidé, jako je on. Krmili ho touto propagandou a podařilo se. Byl to úspěch KGB,“ tvrdí Shvets.

  Baku hlásí zabité civilisty při ostřelování, Jerevan to popřel

Po návratu do USA se Trump začal zabývat možností získat nominaci republikánů pro prezidentské volby a uspořádal shromáždění v Portsmouthu. Ve třech velkých denících si zaplatil celostránkovou reklamu pod heslem Na americké zahraniční obranné politice není nic, co by trocha rozhodnosti nespravila. V atmosféře studené války v době prezidenta Ronalda Reagana reklama ve formě otevřeného dopisu Američanům obvinila spojenecké Japonsko ze zneužívání USA a vyjadřovala skepsi nad členstvím USA v NATO. Podle textu by USA měly přestat platit za obranu zemí, které si mohou dovolit chránit se samy.

V Rusku zavládlo nadšení. Shvets tam tehdy byl a do sídla KGB dorazil telegram oslavující Trumpův slogan jako úspěšnou dezinformaci, o niž se postaral nový zdroj KGB. „Bylo neuvěřitelné, že to mohl zveřejnit pod svým jménem a ovlivnit na Západě tolik lidí, ale bylo to tak, a nakonec se stal prezidentem,“ řekl Shvets.

Trumpovo volební vítězství v roce 2016 se podle něj v Moskvě také slavilo. Zvláštnímu vyšetřovateli Robertovi Muellerovi se pak nepodařila prokázat spolupráce Trumpovy kampaně s Ruskem, ale Centrum pro americký pokrok zjistilo 272 prokazatelných kontaktů Trumpovy kampaně a nejméně 38 schůzek s operativci napojenými na Rusko.

Shvets řekl, že ho závěr Muellerova vyšetřování zklamal. „Lidé čekali, že to bude opravdové prověřování všech svazků Trumpa s Moskvou, zatímco jsme dostali jen výsledky vyšetřování trestních kauz. Nezahrnovalo to kontrašpionážní aspekty vztahů Trumpa a Moskvy. Rozhodli jsme se to napravit, proto jsem to prověřoval a dal se dohromady s Craigem. Doufáme, že jeho kniha naváže tam, kde Mueller skončil,“ řekl Shvets.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com